Bezpečnost potravin

Aktualizace pokynů: Jak připravit žádost o schválení zdravotního tvrzení

Vydáno: 6. 2. 2017
Autor: KM EFSA

Úřad EFSA aktualizoval pokyny k předkládání žádostí o schválení zdravotních tvrzení.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) aktualizoval svá doporučení pro přípravu a předložení žádostí o schválení zdravotních tvrzení. Pokyny předkládají standardizovaný formát pro správně strukturované žádosti. Konkretizují druh informací a údajů, které musí žadatelé předložit pro zdůvodnění svých tvrzení.

Pokyny se vztahují ke zdravotním tvrzením, která se týkají určitého druhu potraviny, kategorie potravin nebo složky potravin.

Aktualizace je v souladu s všeobecným vědeckým doporučením  úřadu EFSA  z roku 2016 k žádostem o schválení zdravotních tvrzení, které popisuje proces hodnocení a umožňuje tak žadatelům lépe porozumět hodnotícím kritériím.

Valeriu Curtui, vedoucí oddělení výživy EFSA uvedl: „Očekáváme, že aktualizovaná verze pokynů povede ke zvýšení efektivity při vyhodnocování zdravotních tvrzení hned, jakmile žadatelé začnou používat nový formát žádostí.“

Nový formát předkládání informací

Při přípravě a předkládání žádostí o schválení zdravotních tvrzení je žadatelům doporučeno, aby používali standardizovaný formát. Kromě požadovaných administrativních a technických informací musí žádost obsahovat následující:

· Údaje o charakterizaci potraviny nebo složky potraviny, na něž se tvrzení vztahuje.
· Informace, které umožní charakterizaci uváděného účinku.
· Údaje – zveřejněné a nezveřejněné – k odůvodnění zdravotního tvrzení.

Dále pokyny vysvětlují, jak požadované informace prezentovat, jak použít definovaný systém typů dat a formátů studií ve specifické žádosti. Pokyny také uvádí klíčové otázky, které jsou důležité pro řádné odůvodnění zdravotních tvrzení.

Příspěvky zainteresovaných subjektů

Pro aktualizaci pokynů, které vycházejí z verze z roku 2011, byly použity postřehy a poznatky získané z několikaleté praxe při posuzování zdravotních tvrzení. Zvláště cenné byly informace získané během osmitýdenní veřejné konzultace v létě 2016.

Pozadí

Pravidla pro povolování zdravotních tvrzení při označování potravin v EU jsou stanovena v nařízení (ES) 1924/2006. Podle tohoto nařízení, mohou být zdravotní tvrzení schválena pro použití v Evropské unii až po té, co bylo dokončeno posuzování úřadem EFSA.

Podrobné vysvětlení práce EFSA týkající se zdravotních tvrzení je na webových stránkách EFSA mezi hlavními tématy.

 

Zdroj: EFSA