EFSA: Webinář zúčastněných stran k návrhu pokynů pro potravinářské přídatné látky
Od roku 2012, kdy byla vydána příručka „Guidance for submission for food additive evaluations“, získal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) mnoho zkušeností s hodnocením žádostí o schválení nových potravinářských přídatných látek nebo změn podmínek jejich použití dle nařízení (ES) č. 1333/2008. Tyto zkušenosti ukázaly potřebu aktualizace příručky, aby zohledňovala nové metodiky hodnocení rizik, zkušenosti úřadu EFSA a další relevantní pokyny.
Aktualizace se zaměřuje na různé vědecké oblasti související s hodnocením rizik potravinářských přídatných látek, včetně jejich charakterizace, výrobního procesu, zamýšlených použití, hodnocení expozice, toxikologických dat a vlivu na životní prostředí.
Cílem je zajistit, aby příručka byla aktuálním a praktickým nástrojem pro žadatele o schválení a referenčním dokumentem pro hodnotitele rizik. Návrh aktualizované příručky byl vytvořen experty EFSA a byl předložen k veřejné konzultaci, aby se získala zpětná vazba od zainteresovaných stran.
Webinář
V rámci veřejné konzultace k návrhu aktualizované příručky pořádá úřad EFSA webinář, který má následující cíle:
- Představit hlavní novinky v aktualizované příručce.
- Ukázat průběh veřejné konzultace a poskytnout návod, jak mohou zainteresované strany zaslat zpětnou vazbu.
- Odpovědět na otázky a požadavky na upřesnění k návrhu příručky, které byly zaslány zainteresovanými stranami.
Webinář proběhne online 21. ledna 2025, 14:30-17:00 středoevropského času.
Jazykem webináře bude angličtina, překlad nebude zajištěn.
Účastníci webináře mohou do 10. ledna 2025 prostřednictvím registračního formuláře zaslat své otázky nebo požadavky na upřesnění.
Tento formulář však nenahrazuje formulář pro veřejnou konzultaci a slouží výhradně ke sběru témat pro diskusi na webináři.
Účast na akci je bezplatná, je však nutná předchozí registrace.
Termín registrace je 16. ledna 2025 do 12:00 středoevropského času.
Online registrace:
https://events.efsa.europa.eu/event/ar/771/stakeholder-webinar-on-the-draft-food-additive-guidance
Zdroj: EFSA