Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Sumec odolnější vůči bakteriálním infekcím

Vydáno: 12. 12. 2024
Autor: BIOTRIN

Foto: Shutterstock

Chov sumců je klíčovým odvětvím americké akvakultury, ale infekční onemocnění vedou k výrazným ztrátám, které nejen zvyšují náklady na chov, ale také zatěžují životní prostředí plýtváním zdroji a produkcí odpadu. Hledání řešení je proto klíčové pro zlepšení efektivity i udržitelnosti tohoto odvětví.

Vědci z Auburn University využili technologii CRISPR/Cas9 k vložení genu katelicidinu z aligátora do genomu sumců, čímž zvýšili jejich odolnost vůči infekcím. Zároveň genetickou úpravou zajistili sterilitu ryb, aby nemohly ovlivnit volně žijící populace. Tento přístup má potenciál snížit spotřebu antibiotik a zlepšit ekologickou stopu akvakultury.

Autor: Tereza Branyšová

Více na: Sumec odolnější vůči bakteriálním infekcím

Zdroj: BIOTRIN