Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 48. týden 2024

Vydáno: 11. 12. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 48. týdnu 2024: 25. 11. – 1. 12. 2024 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

DatumOhlásila zeměDůvod ohlášeníZemě původu výrobku
  Potraviny 
29/11/2024Nizozemsko nadlimitní arsen v jahodové šťávě, bioNěmecko
29/11/2024Polsko acetamipirid (0,27+/- 0,14 mg/kg) v granátovém jablkuTurecko
29/11/2024Německo pyrrolizidinové alkaloidy v kopřivovém čaji, bioNěmecko
29/11/2024Polsko Salmonella Typhimurium v kůži z krůtích krkůPolsko
29/11/2024Francie rezidua pesticidů v kariIndie
28/11/2024Nizozemsko aflatoxin v arašídechEgypt, přes Německo
28/11/2024Itálie Salmonella spp. v klobáse Luganega 
28/11/2024Maďarsko nepovolená látka chlorpyrifos-methyl v semenech mákuSlovensko
28/11/2024Itálie nadlimitní přítomnost rtuti v mražených filetech z mečouna 
28/11/2024Německo aflatoxiny v semenech slunečnice černéTurecko, přes Bulharsko
27/11/2024Nizozemsko aflatoxiny v arašídech blanšírovaných, bio Egypt
27/11/2024Nizozemsko aflatoxiny v arašídech blanšírovaných, bio  
27/11/2024Norsko Salmonella Stanleyville v rukoleItálie
27/11/2024Nizozemsko aflatoxiny v arašídech blanšírovaných, bio  
27/11/2024Polsko Salmonella spp. v syrovém kuřecím mase na kebabPolsko
27/11/2024Německo nepovolená potravinářská přídatná látka E407 v želé cukrovinkách a riziko zadušeníČína, přes Nizozemsko
27/11/2024Španělsko nedeklarovaný alergen (lupina) v ovesné mouceŠpanělsko
27/11/2024Polsko přítomnost Salmonella spp. v 5 z 5 vzorků mraženého hovězího a drůbežího masa na kebabNěmecko
26/11/2024Nizozemsko aflatoxin B1 a celk. v arašídech 
26/11/2024Nizozemsko aflatoxiny v arašídech blanšírovaných, bio    Egypt
26/11/2024Německo aflatoxiny v základu na pistáciovou zmrzlinuItálie
26/11/2024Švýcarsko Listeria v mini klobáskách 
26/11/2024Švýcarsko STEC v sýrech ze syrového mlékaFrancie
26/11/2024Nizozemsko aflatoxiny v arašídech blanšírovaných, bio     
26/11/2024Rakousko tropanové alkaloidy v polentěRakousko
25/11/2024Polsko Listeria monocytogenes ve slaniněPolsko
25/11/2024Nizozemsko kadmium v koňských ledvinách 
25/11/2024Belgie opiové alkaloidy v semenech máku 
  Krmiva 
    
    Materiály přicházející do styku s potravinami 
25/11/2024Polsko nadlimitní specifická migrace primárních aromatických aminů (4,4′-diaminodifenylmethan) z obracečky Frying Pan SpatulaNěmecko

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.