Bezpečnost potravin

Vylepšené enzymy pomohou rostlinám s adaptací na vyšší teploty

Vydáno: 9. 12. 2024
Autor: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock

Globální teploty rostou a rostliny se musejí chtě nechtě přizpůsobit. Badatelé Michigan State University se jim snaží adaptaci na vyšší teploty usnadnit. Vytvářejí vylepšené enzymy, které zvyšují odolnost rostlin vůči vyšším teplotám.

Vědci zlepšují termotoleranci rostlin. Vyšší teploty mohou rostliny vážně zasáhnout a rozbořitt jejich buněčné mechanismy, které rostliny potřebují k životu. Termostabilita rostliny do jisté míry chrání před tímto scénářem.

Tým Michigann State zvyšuje termostabilitu enzymu GLYK (glycerate 3-kinase) u huseníčku Arabidopsis thaliana. Jde o finální enzym v procesu fotorespirace, jejíž význam v otepleném světě narůstá.

Badatelé zkombinovali modely 3D struktury enzymu od umělé inteligence s výzkumem molekulární dynamiky a analyzovali dotyčný enzym u extrémofilní ruduchy Cyanidioschyzon merolae, která žije v horkých a velmi kyselých pramenech. Objevili smyčkovité struktury, které poskytují enzymu termostabilitu. Tyto smyčky poté přenesli do enzymu GLYK huseníčku.

Experimenty potvrdily, že takto vylepšený enzym GLYK zvýšil odolnost huseníčku vůči horku, což je žádoucí adaptace v oteplujícím se klimatu.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Engineered enzymes may help plants adapt to higher temperatures

Zdroj: Gate2Biotech