Bezpečnost potravin

VK EFSA: Návrh pokynů pro charakterizaci a hodnocení rizik mikroorganismů používaných v potravinovém řetězci

Vydáno: 9. 12. 2024
Autor: KM EFSA

EFSA předkládá do veřejné konzultace návrh vodícího dokumentu pro charakterizaci mikroorganismů používaných v potravinovém řetězci, které připravil jeho vědecký výbor.
Návrh bere v úvahu:

  • existující pokyny/referenční dokumenty a současné postupy EFSA při posuzování rizik mikroorganismů;
  • současné a budoucí potřeby v oblasti hodnocení rizik mikroorganismů a jejich produktů;
  • aktuální vědecké poznatky.

Návrh vodítek obsahuje pokyny, které mají pomoci při přípravě žádostí o posouzení produktů obsahujících geneticky modifikované či nemodifikované mikroorganismy nebo z nich vyrobené, které podléhají posouzení rizik před uvedením na trh EU za účelem jejich použití v potravinovém řetězci.

Vodítka se zaměřují na požadavky na charakterizaci mikroorganismů a do určité míry i jejich produktů. Poskytují základ pro hodnocení rizik mikroorganismů a stanovují zejména požadavky na:

  • taxonomickou identifikaci mikroorganismu;
  • zkoumání přítomnosti rizikových genů, které se podílejí na rezistenci vůči antimikrobiálním látkám, produkci antimikrobiálních látek terapeutického významu a virulentní potenciál mikroorganismu;
  • zjišťování přítomnosti životaschopných buněk, genetického materiálu a/nebo látek vzbuzujících obavy (např. toxinů, toxických metabolitů, antimikrobiálních látek klinického významu), které mohou zůstat v přípravku vyrobeném z mikroorganismu nebo vyrobeném s jeho pomocí;
  • provádění posouzení rizik pro životní prostředí a studium dopadu produktů obsahujících živé mikroorganismy a produktů vyrobených z mikroorganismů, ať už geneticky modifikovaných nebo ne, na střevní a potravinový/krmivový mikrobiom.

Komentáře je možné zasílat do 7. 2. 2025 prostřednictvím portálu EFSA Connect.

Zdroj: EFSA