Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Rýže odolávající změnám klimatu

Vydáno: 28. 11. 2024
Autor: BIOTRIN

Foto: Shutterstock

Rýže je základní potravinou pro více než polovinu světové populace, a proto její odolnost vůči měnícím se klimatickým podmínkám představuje zásadní výzvu. Indičtí výzkumníci se zaměřili na genetické úpravy průduchů na listech rýže, které hrají klíčovou roli v regulaci fotosyntézy, výměny plynů nebo výparu vody. Pomocí technologie CRISPR/Cas9 upravili gen OsEPF1, čímž zvýšili hustotu průduchů, a tím zlepšili efektivitu fotosyntézy a odolnost rostlin vůči vysokým teplotám.

Průlomový výzkum indického týmu ukázal, že mutace tohoto genu u rýže odrůdy ASD 16 zvýšily hustotu průduchů u první generace až o 44 %. Výsledky naznačují, že tato strategie by mohla přispět ke šlechtění rýže lépe přizpůsobené extrémním podmínkám, jako jsou sucho a horko, aniž by negativně ovlivnila kvalitu či výnos zrna.

Tereza Branyšová

Více na: Rýže odolávající změnám klimatu
Autor textu položky v knihovně NBT: Slavomír Rakouský

Zdroj: BIOTRIN