Bezpečnost potravin

Odborný kurz: Řízení alergenů při distribuci a prodeji nebalených potravin

Vydáno: 24. 10. 2024
Autor: Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací

Foto: Shutterstock

V kurzu se dozvíte jak porozumět legislativním požadavkům a standardům týkajícím se potravinových alergenů, včetně jejich správného označování a komunikace zákazníkům. Získáte dovednosti v řízení alergenů v provozu, včetně prevence křížové kontaminace a vedení příslušné dokumentace, inspekcí a testování.

KDY: 12. 11. 2024, 09:00-16:30
Místo konání: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 00, Praha 10
Přednášející: Naděžda Kulišťáková Cahlíková
Kontakt: Nikola Kaderková , +420 602 109 072, kaderkova@czpvi.cz
Forma kurzu: PREZENČNÍ nebo ON-LINE
Cena: 3 900 Kč s DPH, přihlašování do 5. 11. 2024

On-line přihláška zde.

Co se naučíte:   

  • Legislativní požadavky a standardy: hlavní potravinové alergeny, jejich  označování včetně stop, komunikace alergenů zákazníkům, doporučené standardy řízení alergenů (Codex Alimentarius, GFSI).
  • Postupy řízení alergenů: příklady správné praxe a konkrétní způsoby ovládání křížové kontaminace při příjmu, skladování, manipulaci, prodeji a distribuci nebalených potravin s cílem minimalizovat riziko výskytu nedeklarovaných alergenů.
  • Dokumentace a záznamy: vedení dokumentovaných postupů pro identifikaci a řízení alergenů (specifikace, provozní schémata, analýzy nebezpečí a hodnocení rizik, sanitační postupy, pracovní postupy a instrukce), vedení souvisejících provozních záznamů.
  • Ověřování účinnosti zavedených postupů: způsoby ověřování formou interní inspekce a auditu postupů řízení alergenů, ověřování účinnosti sanitace (stěry, spady), plány analýz vzorků a laboratorní testování alergenů, rychlotesty na  alergeny a provádění interní inspekce provozu.

Informační leták Řízení alergenů při distribuci a prodeji nebalených potravin

Zdroj: CZPVI