Bezpečnost potravin

V Nizozemí se objevil sérotyp 12 viru KHO

Vydáno: 15. 10. 2024
Autor: ČSCHMS

Foto: Shutterstock

V Nizozemí byl ve dvou chovech v provincii Utrecht zjištěn sérotyp 12 viru katarální horečky ovcí (KHO), který se nikdy předtím v Nizozemsku ani jinde v Evropě nevyskytl. Sérotyp 12 katarální horečky ovcí byl dříve nalezen v Izraeli a v zemích jižní Afriky, Ameriky, Asie a Austrálie. Proti tomuto sérotypu není k dispozici žádná vakcína, a to ani neregistrovaná. Virus byl poprvé nalezen u dvakrát očkované ovce na farmě v Kockengenu, která i přes vakcinaci vykazovala vážné příznaky KHO. V PCR testu byl vzorek pozitivní na katarální horečku ovcí, ale negativní ve specifickém PCR testu na sérotyp 3. Další vyšetření vzorku odhalilo sérotyp 12.

Následně bylo vyšetřeno devět vzorků krve, které nedávno odebrali veterináři z okolí Kockengenu pro výzkum katarální horečky ovcí. Jeden z těchto vzorků, od skotu ze společnosti v Harmelen pět kilometrů od hospodářství s pozitivní ovcí, také ukázal kontaminaci sérotypem 12. Další šetření na farmě ukázalo, že pozitivní test mělo i tele této krávy narozené v září. Všechna ostatní zvířata ve firmě v Harmelenu, která je v současné době uzavřena pro přemisťování zvířat, byla testována negativně.

Nový výzkum na více než 1400 vzorcích

Nizozemská ministryně Femke Wiersma požádala výzkumné pracoviště Wageningen Bioveterinary Research, aby prozkoumala více než 1400 krevních vzorků skotu a ovcí z celého Nizozemska odebraných po 1. září na přítomnost sérotypu 12. První výsledky očekává v polovině příštího týdne. Probírá také šetření zdroje jakým způsobem došlo k zavlečení tohoto sérotypu do Nizozemí. Neprodleně budou všechny nově předložené vzorky dále vyšetřeny na kontaminaci sérotypem 12 viru katarální horečky ovcí. Wiersma vyzývá chovatele hospodářských zvířat, aby zůstali ve střehu a nadále hlásili podezření na infekci katarální horečky ovcí.

Důsledky pro export

Stanovení nového sérotypu má rovněž důsledky pro přesun zvířat do jiných členských států. Přísnější požadavky se vztahují na vývoz zvířat nebo živočišných produktů, jako je sperma a embrya. NVWA nyní upravila protokol bluetongue.

Přenos viru na telata i přes matku

Výzkum v Nizozemí, který prováděla tamní veterinární správa (GD) a Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) navíc ukazuje, že virus katarální horečky ovcí mohou přenášet telata narozená od krav infikovaných katarální horečkou ovcí. Tato telata proto mohou být pakomárům zdrojem k přenosu viru.

Pracovníci GD a WBVR vyšetřili 34 suchostojných krav na protilátky proti katarální horečce ovcí, které našli u 32 zvířat. Před podáním prvního mleziva pak těmto zvířatům odebrali krev z osmi telat. V krvi jednoho z osmi telat našli virus katarální horečky ovcí a protilátky proti ní. I třicet dní po narození bylo tele stále pozitivní pomocí testu PCR.

Přestože pouze jedno z osmi telat bylo pozitivně testováno, existuje šance, že telata slouží jako přenašeči viru. GD varuje, že přesun těchto pozitivních telat může vést k dalšímu šíření viru. GD také doporučuje používat jednu jehlu na zvíře při léčbě a/nebo vakcinaci telat, aby se zabránilo přenosu viru prostřednictvím jehel.

Autor článku: Kamil Malát

Zdroj: Český svaz chovatelů masného skotu