Bezpečnost potravin

Obědy ve školách se změní

Vydáno: 27. 8. 2024
Autor: SZÚ

Foto: Shutterstock

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu připravila Mezirezortní pracovní skupina pro institucionální stravování v čele se SZÚ. Mgr. Alexandra Košťálová pro Lidové noviny popisuje, jak bude jeho úprava vypadat a rozptyluje obavy rodičů i provozovatelů školních jídelen.

Školní jídelny brzy projdou velkou změnou. Masa a sladkých nápojů bude méně, ryb a luštěnin více.

Už třicet let se ve školních jídelnách vaří podle stále stejného spotřebního koše. Je tedy celkem pochopitelné, že sílí výzvy k jeho proměně – stravovací možnosti, vybavení jídelen i znalosti o zdravé výživě jsou totiž dnes na úplně jiné úrovni. Nyní se konečně rýsuje nová vyhláška. Měla by přinést například méně masa  brambor, sloučení mléka a mléčných výrobků do jedné kategorie či regulaci využití vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Jídelnám by také mohla odpadnout povinnost sladit přidaným cukrem. Naopak více by se na talířích měly objevovat luštěniny a ryby.

Zatímco příznivci chystané vyhlášky se radují, že na změnu už byl nejvyšší čas, ti druzí se obávají, že dětem bude chybět mléko nebo že budou jídla z luštěnin vyhazovat. Jaká je tedy situace ve skutečnosti?

Celý článek zde: Lidové noviny: Obědy ve školách se změní – SZÚ | Oficiální web Státního zdravotního ústavu v Praze % (szu.cz)

Zdroj: SZÚ