4. ročník akce Jarmark chutí v Teplicích
Jarmark chutí je svým konceptem výjimečná akce v České republice. Zaměřená na všechny chutě našeho života, zejména na zdravý životní styl a vzdělávání.
Časy a obsah přednášek v pátek 20. 9. 2024
Každá přednáška trvá 30 minut, následně bude 10 minutová přestávka.
Přednášky jsou zaměřené nejen na širokou veřejnost, ale také pro střední a vysoké školy.
Přednášky se konají v OC Galerii v multikině PREMIERE CINEMAS.
Vstup na všechny přednášky je zdarma.
Zdravý jídelníček na tělo
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. | 3. LF UK Praha
Zdravý jídelníček je klíčem k udržení dobrého zdraví a prevenci nemocí, dodává tělu nezbytné živiny a energii. Vyvážená a pestrá strava nejen zlepšuje kvalitu života, ale i podporuje dobrou náladu a výkonnost. Jaký krok můžete udělat pro to, aby byl i váš jídelníček zdravější?
Energetické nápoje – jsou opravdu tak velkým rizikem?
MUDr. Eliška Selinger | 3. LF UK Praha
Co obsahuje průměrný energeťák? Je skutečně tak nebezpečný pro vaše zdraví? Přednáška se zaměří na různé druhy sladkých nápojů a zdravotní účinky jejich složek, od kofeinu až po umělá sladidla. Prozkoumáme, jakými způsoby mohou sladké nápoje plné energie dopadat na naše zdraví a především, co s tím můžeme dělat.
Co si dáš do košíku, to putuje na tvůj talíř.
Jak vybírat potraviny?
Mgr. Alexandra Košťálová | Státní zdravotní ústav Praha
To, co si dáš v obchodě do košíku se dříve nebo později dostane na tvůj talíř, nebo na talíř tvých blízkých. Jak můžeme kvalitu potravin ovlivnit výběrem? Vybírá informovaný spotřebitel potraviny prospěšné svému zdraví? Na co se vždy podívat? Které informace jsou důležité a které méně.
Ochrana zdraví před UV zářením
RNDr. Hana Bendová, Ph.D. | Státní zdravotní ústav Praha
Pobyt na slunci má příznivé účinky na psychiku, ale vzhledem k nepříznivým účinkům slunečního záření je vhodné používat přípravky, které zabrání jeho nadměrné expozici. Účinky slunečního záření na kůži se dělí na časné, např. “spálení”, a pozdní, tj. urychlení stárnutí kůže, či vznik kožních nádorů. Používáním kvalitních přípravků na ochranu proti slunečnímu záření lze těmto problémům předcházet.
Otravy z potravy
Doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. | 3. LF UK Praha
Přednáška shrne informace o přirozených toxických látkách rostlinného i živočišného původu. Dále se bude věnovat otravám z hub a jejich projevům a zaměří se také na prevenci otrav z jídla.
Zdroj: www.jarmarkchuti.cz