Bezpečnost potravin

Důkladná kontrola kamionu měla opodstatnění

Vydáno: 15. 8. 2024
Autor: Celní správa ČR

Foto: Celní správa ČR

Tisková zpráva Celní správy ČR, Celní úřad pro kraj Vysočina – S nelegální unijní přepravou cigaret a alkoholu v dodávkových vozidlech se celníci na Vysočině setkávají běžně, v pondělí 12. srpna ale zjistili takový prohřešek i při kontrole kamionu.

Bulharský přepravce vezl v chladírenském návěsu potraviny ze své rodné země do Německa a Holandska a uvnitř zarovnaného nákladového prostoru bedliví celníci odhalili nelegální přepravu vybraných výrobků.

29 kartonů cigaret bylo zabaleno v papírové krabici s nápisem Pampers, 300 litrů piva v plechovkách a PET lahvích zakrývaly převažující nealko nápoje, mezi nimiž bylo ukryto rovněž 18 litrových lahví 40 % lihoviny Rakije. 

K cigaretám se přihlásil řidič, a protože překročil převozní limit 4 kartonů pro osobní spotřebu, byly mu zajištěny. Pivo a lihoviny celníci zadrželi kvůli chybějícím dokladům pro přepravu vybraných výrobků mezi členskými státy Evropské unie.

Bulharský přepravce o zboží přijde, bude muset zaplatit příslušnou spotřební daň v souhrnné výši 28 tisíc korun, a ještě ho čeká pokuta.

Seznam obrázků:

Zdroj: Celní správa ČR