Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce upozorňuje prodejce a informuje spotřebitele: prodej volně rostoucích hub se řídí pravidly, jejichž dodržování SZPI kontroluje

Vydáno: 13. 8. 2024
Autor: SZPI

Foto: Shutterstock

V návaznosti na probíhající houbařskou sezónu, která se v ČR tradičně pojí s nabídkou volně rostoucích hub ve stánkovém prodeji a dalších místech, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce a informuje spotřebitele, že nabízení uvedeného sortimentu podléhá řadě požadavků zajišťujících bezpečnost a jakost hub. Dodržování těchto požadavků v terénu kontrolují inspektoři SZPI.

Jedná se zejména o následující požadavky:

  • Z volně rostoucích hub je možné nabízet pouze druhy uvedené v příloze č. 15 k vyhlášce č. 397/2021 Sb.
  • Prodejce musí být držitelem platného osvědčení o zkoušce ze znalosti hub, která prokazuje odbornou způsobilost
  • Houby musí být nasucho očištěné, bez příměsí a nečistot
  • Houby musí mít pevnou konzistenci
  • Plodnice nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké
  • Houby mohou být rozděleny maximálně jedním řezem, musí zůstat zachováno spojení klobouku s třeněmi (nohou)
  • Maximálně 5 % nabízených hub může být poškozeno. Poškozením se myslí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku, nebo v nichž se vyskytují škůdci. Perforace způsobené hmyzem se mohou vyskytovat na maximálně 10 % plochy řezu.
  • Prodejce má povinnost uvést český název hub a dobu použitelnosti

Inspektoři kontrolují mj i povinnosti v oblasti hygieny prodeje. Jde zejména o dostatečnou ochranu zboží před nečistotami z okolí, vystavení slunci apod.

Houby podléhají velmi rychle nepříznivým podmínkám skladování, tehdy se v nich mohou vytvořit látky negativně působící na lidský organismus. Proto volně rostoucí houby mohou být skladovány a přepravovány při teplotě mezi 0–10 °C.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj: SZPI