Bezpečnost potravin

Nová technologie chrání plodiny testováním DNA patogenů v ovzduší

Vydáno: 12. 8. 2024
Autor: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock

Infekce rostlin teď bude možné detekovat ještě předtím, než budou na rostlinách zřetelné. Zařídí to nová technologie AirSeq, která je schopná identifikovat patogeny v ovzduší podle jejich DNA. Měla by pomoci farmářům zvládat choroby plodin efektivněji a s méně chemikáliemi. E-DNA v ovzduší by mohla být zásadní pro bezpečnost plodin.

Pesticidy v řadě případů nedovedou eliminovat infekční onemocnění rostlin. Současně platí, že mnohé choroby lze standardními postupy detekovat teprve ve chvíli, kdy se na infikovaných plodinách projeví symptomy. To už ale často bývá pozdě na záchranu.

Badatelé britského Natural History Museum a Earlham Institute vyvinuli nový postup, který umožňuje zachytit rostlinné patogeny ještě předtím, než se stanou zřetelným problémem. Zařízením AirSeq protékají tisíce litrů vzduchu, aby bylo možné identifikovat případné fragmenty DNA patogenů.

Terénní testy ve východní Anglii prokázaly, že AirSeq zvládne sledovat obsah takové DNA v průběhu časového období. Jak uvádí člen týmu Matt Clark, nová technologie umožní farmářům zasáhnout, když je riziko infekce plodin nejvyšší.

Podle Clarka v dnešní době farmáři postřikují rostliny pesticidy spíše preventivně, aby byly odolné vůči možným infekcím. Ve skutečnosti jsou ale různé plodiny různě odolné vůči jednotlivým kmenům patogenů, takže postřiky nemusejí být efektivní.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: New technology protects crops by testing the air for the DNA of plant diseases (phys.org)

Zdroj článku: Gate2Biotech