Bezpečnost potravin

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v červenci 2024

Vydáno: 12. 8. 2024
Autor: HSHMP

Foto: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 7. – 31. 7. 2024 celkem 200 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 32 finančních sankcí v celkové výši 160 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou a v 1 případě bylo uloženo napomenutí. Byla vydána 2 opatření nařízení provedení sanitace.

Graf č. 1

Na základě podnětu se uskutečnilo 24 kontrol, podněty se týkaly převážně nedostatečné provozní hygieny a nevhodné manipulace s potravinami. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 30 kontrol. V 15 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.

V provozovnách stravovacích služeb v měsíci červenci byly zjištěny nedostatky zejména v provozní a osobní hygieně, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory, ve skladování potravin, v označování rozpracovaných pokrmů a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).

Graf č. 2

Fotografie provozoven:

Seznam kontrolovaných provozoven:
Seznam-kontrolovanych-provozoven_cervenec-2024-1Stáhnout

V Praze 12. 8. 2024
Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání HSHMP

Zdroj: HSHMP