Bezpečnost potravin

Ovesné vločky v jídelníčku při snižování nadváhy

Vydáno: 12. 8. 2024
Autor: Společnost pro výživu

Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek „Ovesné vločky v jídelníčku při snižování nadváhy“ v časopise „Výživa a potraviny 3/2024“.

Abstrakt
O tom, že jsou ovesné vločky velmi zdravé a vhodné při hubnutí, dlouhou dobu nikdo nepochyboval. Vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek při relativně nízkém glykemickém indexu, to vše se zdálo být nutriční výhodou. Ovšem jejich vedoucí živinou jsou sacharidy, které tvoří 70 % z jejich energetické hodnoty. Na tuto skutečnost začali už před lety poukazovat zastánci nízkosacharidových způsobů stravování, a když už se zdálo, že se situace zklidnila, objevili se v poslední době pseudoodborníci varující před prudkými glykemickými vzestupy, které údajně po konzumaci ovesných vloček nastávají.
 

Zdroj: Společnost pro výživu