Bezpečnost potravin

U netopýra nalezeného v Ostravě byla potvrzena vzteklina

Vydáno: 1. 8. 2024
Autor: SVS

Foto: zdarma (Pixabay)

Laboratorní vyšetření v Národní referenční laboratoři pro vzteklinu ve Státním veterinárním ústavu (SVÚ) Praha potvrdilo vzteklinu u netopýra večerního nalezeného v Ostravě. Přenos tohoto specifického typu viru vztekliny na člověka je poměrně vzácný. Při nálezu uhynulého netopýra nebo jedince s atypickým chováním je však třeba být obezřetný a snažit se chránit před pokousáním. Vzhledem k tomu že vzteklina u netopýrů je specifickou variantou, neohrozí ČR ztráta příznivého nákazového statusu a Česká republika zůstává i nadále zemí prostou vztekliny.

K nálezu zraněného netopýra došlo minulý čtvrtek 25. 7. nedaleko tramvajové zastávky v Nádražní ulici v Ostravě. Při následné manipulaci netopýr kousl jednu osobu do ruky. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci následně 29. 7. potvrdilo, že byl netopýr nakažen vzteklinou. Vzorek byl následně transportován do Národní referenční laboratoře pro vzteklinu v SVÚ Praha k detailnímu vyšetření. To dnes potvrdilo, že se jedná o variantu viru EBLV 1, typickou pro netopýry. SVS v této záležitosti spolupracuje s krajskou hygienickou stanicí a dle našich informací je pokousaná osoba pod dohledem humánních lékařů.

Riziko nakažení člověka netopýří vzteklinou nízké a v ČR nikdy podobný případ potvrzen nebyl. V zahraničí byly popsány sporadické případy úmrtí člověka po pokousání netopýrem. Od roku 1977 je v Evropě (včetně Ukrajiny a Ruska) zdiagnostikováno pět případů úmrtí neočkovaných osob na netopýři variantu viru EBLV. Naopak u běžné varianty RABV eviduje Evropa jen za období 2013 – 2019 v Evropě deset případů úmrtí (všechny osoby se nakazily v zemích s endemickým výskytem vztekliny, v osmi z deseti případů šlo o pokousání psem).

Na území ČR byla vzteklina u netopýra diagnostikována včetně aktuálního případu celkem šestkrát. Naposledy v roce 2015 v Praze u netopýra večerního, u kterého byla prokázána varianta EBLV 1. Při propuknutí choroby se mohou příznaky onemocnění u netopýra projevovat neschopností letu, nevyhledáváním úkrytu a vydáváním atypických zvuků. Zdravý netopýr se člověku vyhne a nemá problém si najít cestu, přestože je tma. Lidé by proto měli dát pozor na netopýry, kteří působí dezorientovaně. Zvýšené opatrnosti by měly dbát osoby, které s netopýry přijdou do blízkého kontaktu, například přírodovědci či speleologové.

„V souvislosti s výskytem vztekliny u netopýra bychom chtěli veřejnost upozornit, aby lidé na poraněná, uhynulá či podezřele se chovající zvířata nesahali. V případě potřeby je možné kontaktovat příslušnou krajskou veterinární správu, městskou policii nebo místní myslivecké sdružení,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

U ostatních zvířat byl v ČR zaznamenán poslední případ vztekliny u lišky v okrese Turnov v roce 2002 (klasická varianta vztekliny RABV). Možnost adaptace netopýřího viru a způsobení rozšíření nákazy na lišky jsou stále minimální. Rostoucí urbanizace však může zvýšit potenciál nakažení jiných šelem, které netopýry loví, například koček.

Z preventivních důvodů je tedy nutné řešit každé kousnutí od zvířete. Z domácích zvířat přetrvává nejvyšší riziko u dovezených psů a koček neznámého původu.

Koncem letošního června si Česká republika připomněla rovných dvacet let od udělení statusu země prosté vztekliny. Podrobné informace k problematice najdete v následující tiskové zprávě.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS