Bezpečnost potravin

Obal roku: Oslava inovací a kvality v oblasti balení

Vydáno: 26. 7. 2024
Autor: Packaging News

Zdroj: obalroku.cz

Obal roku je prestižní soutěž, která každý rok oceňuje ta nejlepší a inovativní obalová řešení na trhu. Letos se koná již 31. ročník tohoto klání, které představuje centrální platformu pro prezentaci nejnovějších trendů a technologií v oblasti balení pro výrobce obalů, designéry a další. Cílem je podpořit a podnítit odborníky k vývoji ekologicky šetrných obalů a zvýšit povědomí o důležitosti kvalitního balení ve všech odvětvích průmyslu. V loňském ročníku bylo přihlášeno 102 exponátů. Uzávěrka přihlášek je 5. srpna 2024. 

Zaměření a kategorie soutěže

Soutěž Obal roku se zaměřuje na inovace, ekologickou udržitelnost a celkovou kvalitu obalových materiálů a technologií. Každý rok přináší ocenění v 19 kategoriích – dárkové obaly, e-commerce, etikety, grafika a design, kosmetika, marketing, nápoje, pet food, potraviny a další. Účastníci soutěže mají možnost prezentovat své nejlepší produkty a získat uznání od odborné veřejnosti.

Speciální ocenění

Součástí soutěže jsou i speciální ocenění, která podtrhují klíčové aspekty obalového průmyslu:

  • Cena ministra životního prostředí je udělována obalu, který nejlépe splňuje kritéria ekologické šetrnosti a udržitelnosti. Zohledňuje se především použití recyklovatelných materiálů, snížení ekologické stopy, inovativní přístupy k minimalizaci odpadu a celkový přínos k ochraně životního prostředí.
  • Cenu předsedkyně poroty vyhrává obal, který vyniká z hlediska inovace, estetiky, funkčnosti a celkového dojmu. Obal musí být něčím výjimečný a přinést něco nového nebo inspirativního do obalového designu.
  • Cena udržitelnosti je udělena obalu, který integruje principy udržitelného rozvoje. Hodnotí se především dlouhodobá udržitelnost, energetická účinnost, použití obnovitelných zdrojů a celkový dopad na životní prostředí během celého životního cyklu obalu.
  • Packaging Print Prize ocení kvalitu a inovace v oblasti tisku na obaly.
  • Cenu veřejnosti, kdy výzkumná agentura IPSOS zajistí průzkum mezi spotřebiteli

Porota a kritéria hodnocení

Hodnocení přihlášených obalů provádí odborná porota složená z předních expertů v oblasti obalů. Každý obal je posuzovaný podle přísných kritérií, jako je míra inovace, funkčnost, technické zpracování, design a konstrukční podoba, vliv na dodavatelský řetězec, udržitelnost a kritické funkce obalu. Tento komplexní přístup zajišťuje, že jsou oceněny pouze ty nejlepší a nejinovativnější produkty. 
 
Příklady úspěšných českých obalů
Úspěchy v soutěži Obal roku posilují globální pozici českých a slovenských firem, které se zároveň mohou těšit na mezinárodní ocenění, jako je WorldStar Packaging Awards. Několik příkladů z nedávné doby ukazuje, jak úspěchy v soutěži posilují mezinárodní postavení českých firem:

  • Obal na sýr Romadur od Madety, který vyrobil THIMM a za který kromě ocenění Obal roku 2023 získali ocenění WorldStar 2024 a zároveň 1. místo v kategorii Marketing v soutěži WorldStar.
  • Obal na Medovník, který vyrobila Smurfit Kappa a který získal kromě ocenění Obal roku i speciální Cenu udržitelnosti.
  • Brit Care Cat Interaktivní box pro kočky pro VAFO, který vyrobila společnost Logik a který získal kromě ocenění Obal roku i bronzovou Cenu předsedkyně poroty.
  • Obalové řešení ADAPT od společnosti Van de Velde Packaging Unipap, které získalo kromě ocenění Obal roku i stříbrnou Cenu předsedkyně poroty.

Budoucnost obalového průmyslu

S rostoucím důrazem na udržitelnost a technologický pokrok bude budoucnost obalového průmyslu určována nejen novými trendy, ale také společenskými a environmentálními požadavky. Soutěž Obal roku proto slaví nejen ta nejlepší obalová řešení, ale také představuje klíčový krok směrem k udržitelnější a inovativnější budoucnosti. Je to inspirace pro všechny, kdo se podílejí na vývoji a vylepšování obalů, aby splňovaly nejvyšší standardy kvality a odpovídaly na aktuální potřeby trhu i společnosti jako celku.

Další informace o soutěži a možnost se přihlásit najdete na www.obalroku.cz.

Zdroj: syba.cz