Záznam webináře konaného při příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin 7. 6. 2024
Webinář ke Světovému dni bezpečnosti potravin připravily společně národní koordinační místa pro vědeckou a technickou spolupráci s EFSA (EFSA Focal Point) v České republice a ve Slovenské republice.
Světový den bezpečnosti potravin ustanovila Organizace pro potraviny a zemědělství (FAO) se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 2018, a koná se každoročně právě 7. června. Cílem tohoto světového dne je soustředit na jednom místě lidi se zájmem o oblast bezpečnosti potravinového řetězce a šířit osvětu v této oblasti prostřednictvím přednášek na zajímavá témata. Letošní ročník Světového dne bezpečnosti potravin se konal pod heslem „Bezpečnost potravin: připravme se na nečekané“.
Záznam webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin (7. 6. 2024)
– 1. část webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin 2024
– 2. část webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin 2024
Program semináře
BLOK A, 10.15 – 11.15
- Úvodní slovo
Ing. IVAN VIŠŇOVSKÝ, poverený vykonávaním funkcie generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR - Činnost Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)
Ing. PETR BENEŠ, Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství ČR - Možnosti reakcie ÚVZ SR voči neočakávaným rizikám a nebezpečenstvám potravinového reťazca
Ing. TOMÁŠ VLČKO, Ph.D., Úrad verejného zdravotníctva SR - Bakteriálna rezistencia v potravinovom reťazci z hľadiska stratégie Jedno zdravie
Doc. Ing. LUCIA BÍROŠOVÁ, Ph.D., Ústav potravinárstva a výživy, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, STU v Bratislave
BLOK B, 11.30 – 13.00
- Úvodní slovo
Ing. KATARÍNA FAŠIANGOVÁ, Ph.D., poverená vykonávaním funkcie riaditeľky Odboru bezpečnosti potravín a výživy, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR - Výsledky monitoringu cizorodých látek v potravinách v ČR v roce 2023
Ing. JAKUB FIŠNAR, Ph.D., Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství ČR - Etylénoxid a minerálne oleje aromatických uhľovodíkov ako nové chemické riziká v potravinách
Prof. Ing. JOZEF GOLIAN, Dr., Fakulta biotechnológie a potravinárstva, SPU Nitra - Produkcia a spotreba rýb na Slovensku v kontexte ich zdravotnej bezpečnosti a kvality
Prof. MVDr. PETER POPELKA, Ph.D., Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín, UVLF v Košiciach - Aktivity Informačního centra bezpečnosti potravin
Ing. ONDŘEJ HORÁK, Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství ČR