Bezpečnost potravin

Kratom

Vydáno: 23. 5. 2024
Autor: viscojis.cz

Kratom je látka pocházející ze stejnojmenného stromu, který roste převážně v Jihovýchodní Asii a obsahuje více než 40 alkaloidů vyskytujících se v listech, které se žvýkají či kouří.

Hit jménem kratom – aneb není čaj jako čaj, víte, co pijete?

Zatímco v oblastech svého přirozeného výskytu má kratom své postavení zejména jako léčivá látka (má protizánětlivé a antidepresivní účinky, snižuje horečku a tlumí bolest), do zemí západního světa se postupně dostává nyní a poměrně rychle nabývá obliby hlavně mezi mládeží. Kratom je konzumován pro své psychoaktivní účinky, kdy může být až 17x účinnější než morfium. V České republice, podobně jako ve většině Evropy, je kratom volně prodejný jako sběratelský předmět, tedy není určen k přímé konzumaci.  Lze ho koupit v e-shopech, ve večerkách, trafikách, prodejnách s potravinovými doplňky i automatech a je užíván více než 20 % českých vysokoškoláků. K dostání je ve formě prášku, sirupu, kapslí i tablet, či čaje.

Konzumace: obvykle jsou čerstvé nebo sušené listy žvýkány nebo se louhují v podobě čaje, listy lze i kouřit.

Kratom lze rozdělit dle barev, ale i druhů. Barvy jsou primárním klíčem při výběru, druhy se liší svou silou. Základní jsou barvy žilek na listech této rostliny a proces fermentace, kterou kratom prochází. Dle barev rozlišujeme kratom zelený, červený, bílý a žlutý, dle druhu – Bali, Borneo, Maeng Da, Jongkong.

Udávané účinky:

– konzumace v malé dávce (do 5 g) má stimulující účinky (podobné účinkům kokainu), kdy pozorujeme nárůst energie až euforie, a z těchto důvodů je kratom oblíbený u studentů kvůli stimulaci pozornosti a zlepšení koncentrace, ale účinek trvá jen kolem hodiny

– konzumace vysoké dávky má převážně sedativní účinky (srovnatelné s užitím morfia), účinek trvá kolem 5 hodin.

Nežádoucí účinky:

– při užití malého množství se objeví zrychlená srdeční akce, svědění kůže, někdy nevolnost a ztráta chuti k jídlu

– při užití vysoké dávky se objevuje zmatenost a nadměrné pocení, kdy v kombinaci s požitím alkoholu se může objevit závažná porucha vědomí s rizikem smrti!

Při dlouhodobém a pravidelném užívání dochází ke zvýšení tolerance, může vzniknout závislost a objevuje se klasické „bažení“ po droze. Co víc, může se objevit i orgánová toxicita – poškození jater, ledvin, srdce, plic, neurologické i endokrinní poruchy.

Abstinenční příznaky jsou podobné jako u závislosti na opiátech – horečka, pocení, průjem a silné svalové křeče.

Riziko užívání kratomu spočívá hlavně v nepředvídatelnosti působení na konkrétního jedince. Je možné, že se uživatel bude cítit v pohodě, zbaven splínu a plný energie, ale stejně tak je možné, že jeho vrstevník může skončit (a končí) v nemocnici s nežádoucími účinky po požití (užití) těchto volně prodejných drog, hlavně v případě, že ho užije spolu s alkoholem.

Kratom a legislativa v ČR: 

I přestože se jedná o návykovou látku srovnatelnou s tvrdými drogami (kokain, pervitin nebo heroin), je kratom volně prodejný v automatech či e-shopech. V ČR není kratom na seznamu zakázaných látek, není ani schválen jako výživový doplněk a ani jako potravina, proto nesmí být prodáván za účelem konzumace. Je na českém trhu veden jako tzv. sběratelský předmět.

V rámci posledního jednání Vlády ČR (7/2023) nebyl sice schválen zákaz prodeje kratomu v ČR, ale s aktualizovanou novelou Zákona o návykových látkách dojde nejen regulaci prodeje. Podobně jako tabákové výrobky, bude prodej kratomu omezen věkovou hranicí 18 let a do zákoníku bude zařazená nová skupina tzv. psychomodulačních látek, kde bude jako u jiných látek sledována jejich toxicita, závislostní potenciál a škodlivost.

Zdroje:

MUDr. Jan Boženský     

Fotografie: www.pexels.com

Zdroj: viscojis.cz