Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak
Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. V časopise European Journal of Preventive (2023) byla zveřejněna studie na toto téma. Kardiologové v rámci studie zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se španělské dietní studie („PREDIMED“) zúčastnili.
Kardiovaskulární rizikové faktory
Přibližně 83 % ze zúčastněných osob mělo vysoký krevní tlak a všichni měli jeden nebo více kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako např. cukrovka, kouření, vysoká hladina cholesterolu, nadváha nebo časný výskyt srdečního onemocnění v rodinné anamnéze. Každá osoba každoročně vyplňovala dotazníky o svých zdravotních problémech, o spotřebě rajčat, včetně syrových, rajčatové omáčky a „gazpacha“ (španělská rajčatová polévka). Po třech letech výzkumníci pozorovali souvislost mezi konzumací většího množství rajčat a nižším krevním tlakem.
Účastníci netrpěli hypertenzí
Bylo zjištěno, že mezi účastníky na začátku studie netrpěli hypertenzí ti, kteří jedli nejvíce rajčat – více než 110 gramů/den (= jedno velké rajče/osobu/den). Přibližně jedno velké rajče na osobu/den snížilo riziko hypertenze o 36 % ve srovnání s těmi, kteří konzumovali méně než 44 gramů/osobu/den. Vědci naznačili, že rajčata mohou mít pozitivní přínos díky tomu, že mají vysoký obsah lykopenu.
Lykopen je silný antioxidant – pomáhá proti zánětům
Lykopen je rostlinná chemická látka, která dodává rajčatům červenou barvu. Lykopen je silný antioxidant. Červená rajčata jsou tedy silné antioxidanty, které pomáhají v boji proti zánětům.
Autor: Prof. J. Ruprich, CZVP, SZÚ
Zdroj: Association between tomato consumption and blood pressure in an older population at high cardiovascular risk: observational analysis of PREDIMED trial. Eur J Prev Cardiol, 2023 Nov 24:zwad363. doi: 10.1093/eurjpc/zwad363
Zdroj článku: SZÚ