dTest: Test zrnkové kávy 2024
Informace spotřebitelské organizace dTest:
Seriál kávových testů z posledních let se dočkal dalšího pokračování. Po instantní, bezkofeinové a kapslové kávě se tentokrát podává zrnková. Konkrétně jsme se do obchodů vydali nakupovat zrnkovou kávu určenou na přípravu espressa. Jako obvykle nás zajímaly žádoucí i nežádoucí látky a lahodnost nápoje. Tentokrát jsme jej nechali připravit dvěma způsoby. Díky tomu se potvrdilo, že na chuť některých káv má vliv i typ kávovaru.
Připravili jsme další z řady kávových testů, tentokrát test zrnkové kávy. Konkrétně jsme se zaměřili na zrnkové kávy určené k přípravě espressa. Vzhledem k mimořádně široké nabídce jsme při výběru uplatnili i cenový limit a do testu nakupovali pouze kávy prodávané do 600 korun za kilogram. Celkem se podařilo vybrat 15 vzorků, které zahrnovaly jak zástupce známých společností, jako jsou Segafredo, Jacobs a Tchibo, tak privátní značky řetězců Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Penny, Tesco, dm drogerie a Rossmann.
Liší se silou
Test se jako obvykle zabýval jednak chemickou stránkou kvality kávy, jednak lahodností připravených nápojů. V chemické části jsme měli v hledáčku kofein a několik nežádoucích látek. Nejvýrazněji se kávy lišily obsahem kofeinu. Káva na posledním místě kofeinového žebříčku obsahovala téměř o polovinu méně kofeinu než ta na první příčce.
Analýzy nežádoucích látek jsme rozdělili do dvou částí. První z nich se zabývala chemikáliemi vstupujícími do kávy zvenčí – mykotoxiny, polycyklickými aromatickými uhlovodíky a pesticidy. Druhá sledovala zdravotně problematické sloučeniny vznikající v samotné kávě během pražení. Konkrétně šlo o akrylamid a furan.
Když dva kávovary vaří totéž
Velmi zajímavé výsledky přineslo senzorické hodnocení nápojů, které pro nás zajistila laboratoř specializovaná na smyslové posuzování kávy. Všechny vzorky se známkovaly dvakrát, nejdříve po uvaření v plně automatickém kávovaru, podruhé připravené v pákovém kávovaru. Ke dvojímu hodnocení nás inspirovaly etikety. Některé kávy totiž měly být podle návodu vhodné pro všechny typy kávovaru, některé jen pro vybrané druhy přístrojů. Zajímalo nás proto, jak chutná tatáž káva po přípravě v různých strojích. Ukázalo se, že většinou byly nápoje bez ohledu na použitý přístroj stejně dobré, nicméně několik vzorků vyšlo v jednom z kávovarů lépe než v tom druhém.
Publikováno v časopise dTest 1/2024
Zdroj: dTest