Co “zajímavého” hygienici objevili v některých pražských restauracích v listopadu?
Silně znečištěné zásuvky pracovního stolu nebo špinavou přípravnu potravin.
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP) letos v listopadu provedla celkem 209 kontrol provozoven poskytujících stravovací služby. Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. To je o 71 víc než ve stejném období předchozího roku. I když většina provozoven při kontrolách obstála, našly se i v listopadu takové, které dobrou vizitku svému oboru nedělají. Za zjištěné nedostatky musela HSHMP udělit finanční sankce za celkových 163 000,- Kč. Ve srovnání s listopadem 2022 je letošní částka o 18 500,- Kč vyšší.
Graf č. 1:
A co v listopadu patřilo mezi nejzávažnější pochybení?
Mnozí provozovatelé si neuvědomují, jak důležité je dodržování zásad správné hygienické praxe pro prevenci potenciálních zdravotních problémů konzumentů. Jinak by totiž nebylo možné, aby v některých podnicích personál přecházel takové nálezy, jakými jsou například plesnivé těsnění chladícího zařízení v kuchyni, porušená podlaha se zašlou špínou, znečištěná stěna za sporákem v kuchyni nebo nevhodné skladování potravin. Mezi vůbec nejotřesnější listopadové poznatky pražských hygieniků však patří znečištěné chladící zásuvky pracovního stolu pro skladování potravin v kuchyni a špína v přípravně potravin. Zmiňované nálezy níže v této zprávě ilustrují názorné fotografie, ale pohled na mnohé z nich je pro skutečně otrlé povahy. Za tyto a mnohé další přestupky jsou pak hygienici nuceni udělovat finanční sankce. Primárně jde však hygienické službě o to, aby personál chápal důvody dodržování daných zásad, které jsou dány především evropským právem. Proto je součástí každé kontroly také poučení a připomenutí důležitých zásad eliminujících možné zdravotní komplikace pro návštěvníky provozoven.
V listopadu patřily mezi nejčastější pochybení proti pravidlům správné hygienické praxe:
● | nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací; |
● | nedostatky v provozní hygieně; |
● | nedostatky ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory; |
● | nedostatky v dodržování postupů na zásadách HACCP; |
● | nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů; |
● | nedostatky ve skladování potravin. |
Graf č. 2:
Stručná statistická tabulka s počty kontrol, výšemi sankcí – jednotlivá období roku 2023:
Hygienici šetří podezření na zdravotní obtíže způsobené konzumací pokrmu v zařízeních veřejného stravování
Tento rok v listopadu pražští hygienici šetřili 12 podezření na zdravotní obtíže zákazníků provozoven po požití pokrmu, o 1 víc než v listopadu roku 2022. Šetřením se nakonec jako oprávněných ukázalo 7 těchto případů.
Nedostatků si všímá široká veřejnost
Pro práci hygienické služby je důležitá úzká spolupráce s veřejností: lidé si mnohdy sami i laickým pohledem všimnou nedostatků v konkrétní provozovně. Mnozí z nich pak informují o situaci pražskou hygienickou stanici. Na základě podnětu v listopadu hygienici v Praze zkontrolovali 22 provozoven, o 2 víc než ve stejném období předchozího roku. Lidem ponejvíce vadila nedostatečná provozní hygiena a stavebně technický stav provozoven stravovacích služeb.
Vybrané fotografie z konkrétních kontrol HSHMP za listopad 2023 – zdroj fotografií: HSHMP
Foto č. 1 – porušená podlaha v kuchyni se zašlou špínou
Foto č. 2 – plesnivé těsnění chladícího zařízení v kuchyni
Foto č. 3 – znečištěné chladící zásuvky pracovního stolu pro skladování potravin v kuchyni
Foto č. 4 – znečištěná stěna za sporákem v kuchyni
Foto č. 5 – špína v přípravně a nevhodné skladování potravin
V Praze 28. 12. 2023
HSHMP, odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Zdroj: HSHMP