Prodejce na farmářském trhu v Brně prodával uzeniny ve zcela nevyhovujících podmínkách
Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole na farmářském trhu v Brně-Králově Poli odhalili několik pochybení u prodejce masných výrobků. Jednalo se o neznámý původ potravin, nedodržení teplot u části produktů a nesplnění povinnosti chránit potraviny před kontaminaci z vnějšího prostředí. Část produktů byla plesnivých a je zde i podezření na zneužívání chráněného označení potraviny.
Kontrolovaný stánkař nabízel téměř dvě desítky druhů uzenin, u nichž nedoložil původ, výrobky nebyly řádně označené. Kromě výrobce tak nebylo možné určit dobu jejich použitelnosti, složení ani podmínky úschovy. Tyto uzeniny nebyly rovněž při prodeji chráněny proti možné kontaminaci z vnějšího prostředí, jak ukládá legislativa.
U téměř 40 kg výrobků, jednalo se o klobásy, sádlo a škvarky, nebyly dodrženy požadované teploty stanovené výrobcem, která činí 0 až +7°C. Potraviny byly na stánku vystaveny při venkovní teplotě +18°C. V jádře nabízených uzenin inspektoři naměřili teplotu +14,5°C. Při takto výrazném nedodržení teplot může dojít k množení patogenů a ohrožení zdraví spotřebitele. Část klobás nesla viditelné znaky plísně.
Část uzenin byla označena názvem „čabaja“, což navozuje dojem čabajské klobásy. Tento tradiční maďarský výrobek má přitom již řadu let chráněné zeměpisné označení EU. Označovat produkty, které nesplňují podmínky pro udělení označení z hlediska složení, tradičního výrobního postupu i oblasti původu je nepřípustné a může být označeno za klamání spotřebitele.
Veterinární inspektoři nabízené zboží v množství převyšujícím 100 kg znehodnotili obarvením a nařídili jeho bezpečnou likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce. Zároveň mu bylo nařízeno pozastavení prodeje. Prodejci v přestupkovém řízení hrozí za uvedená pochybení sankce až do výše 50 000 000 Kč.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
Zdroj: SVS