Bezpečnost potravin

Státní svátek 28. října oslavte vstupem zdarma do našich muzeí

Vydáno: 26. 10. 2023
Autor: NZM

Den vzniku samostatného československého státu 28. října letos oslavte návštěvou našeho muzea. Vstup zdarma máte na našich pobočkách v Praze, Čáslavi, na zámku Kačina, zámku Ohrada, ve Valticích a v Ostravě.

Národní zemědělské muzeum Praha

Kromě stálých expozic vás zveme na prohlídku aktuálních výstav. Na střešní terase si vedle jedinečného výhledu na Pražský hrad prohlédněte i panelovou výstavu Krajina na bankovkách. Dozvíte se, jak se proměňoval design platidel od doby vzniku Československa až po 90. léta 20. století. Ve výstavním sále muzea vás čeká výstava o rostlinách, které mnozí zahrádkáři tak neradi vidí na svých záhonech. Výstava Plevel představuje reprodukce kreseb malíře, kreslíře a ilustrátora Otakara Zejbrlíka. Zejbrlíkova vědecká přesnost a detailní zobrazení přináší jedinečnou příležitost objevit krásu a různorodost semen plevelů. Neopomeňte ani výstavu Nekonečný příběh – odkaz Mendela v zemědělství. Pestrou práci lesníků a lesních dělníků vám přiblíží výstava Lesnická práce.
Otevřeno 9–17 h, 28. 10. vstup zdarma

Čáslav – Muzeum zemědělské techniky

I v Čáslavi bude v sobotu 28. října otevřeno a navíc zdarma. Tento víkend máte předposlední možnost muzeum letos navštívit, v listopadu se veřejnosti otevře už jen jednou na akci Advent mezi traktory. Znovu se sem podíváte až v dubnu příští rok. Na milovníky historické techniky tu čeká nejen expozice Dřinu strojům? Dřinu strojům!, ale i zpřístupněné depozitáře, kde si lze prohlédnout české i zahraniční traktory, kombajny, mlátičky a řadu další historické zemědělské techniky. 
Otevřeno 9–17 h, 28. 10. vstup zdarma

Zámek Kačina – muzeum českého venkova

Kačina nabízí interiéry překrásného empírového zámku, oranžerii, Chotkovskou knihovnu i rozsáhlý anglický park v podzimním hávu. Objevte kouzlo podzimní Kačiny.
Otevřeno 10–17 h, 28. 10. vstup zdarma

Lovecký zámek Ohrada – Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství

V sobotu 28. října se na Ohradě koná Rybářský den. Tedy o důvod víc muzem navštívit. Neváhejte, o víkendu máte poslední možnost lovecký zámek Ohrada v letošním roce navštívit.
Otevřeno 10–16.00 h, 28. 10. vstup zdarma

Valtice – Muzeum vinařství, zahradnictví a krajiny

Valtické muzeum s jeho stálými expozicemi a aktuálními výstavami – výstava Víno a tradicevýstava Květiny bílé po cestě – určitě stojí za návštěvu.
Otevřeno 9–17 h, 28. 10. vstup zdarma

Ostrava – Muzeum potravin a zemědělských strojů

V Ostravě vás zveme na novou výstavu Ukrajinská pole orná a válečná, na které vám prostřednictvím osobních příběhů, zničené zemědělské techniky i virtuální reality přiblížíme válečné dění a jeho vážné důsledky pro globální svět.
Otevřeno 10–18 h, 28. 10. vstup zdarma

Expozice pivovarnictví Znojmo

Káď, do níž lze vstoupit, s videosekvencí o historii pivovaru, ve kterém expozice sídlí. Komentované prohlídky. A pro děti dětský koutek, kde si mohou zasoutěžit s pivní kvasinkou. Dospělí návštěvníci ocení bonusy na exkurzi do současného pivovaru a jeho pivo. Expozice pivovarnictví ve Znojmě je otevřena celoročně, každý den v týdnu.
Otevřeno 9–17 h, běžné vstupné

Těšíme se na vás!

Otevírací doba Národního zemědělského muzea

Zdroj: NZM