Za první pololetí roku 2023 provedli pražští hygienici ve stravovacích zařízeních 1382 kontrol
Při kontrole provozoven poskytujících stravovací služby Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v průběhu letošního prvního pololetí skutečně nezahálela: příslušných kontrol jednotlivých provozoven provedla celkem 1382, což je o 603 víc než za stejné období roku 2022. Za zjištěné závažnější prohřešky v letošním prvním pololetí udělila 231 finančních sankcí v celkové výši 1 224 300,- Kč. V prvním pololetí roku 2022 šlo o 166 udělených finančních sankcí v souhrnné částce 721 300,- Kč.
Jen v průběhu letošního června přitom hygienici v Praze realizovali 238 kontrol a udělili 43 finančních sankcí v souhrnu za 217 200,- Kč. Důsledný státní zdravotní dozor v provozovnách stravovacích služeb se v Praze ukazuje jako nesmírně důležitý pro co největší eliminaci zdravotních rizik a bezpečnost strávníků.
Stručná statistická tabulka s počty kontrol, výšemi sankcí – jednotlivá období roku 2023:
Doplňující informace za červen 2023:
Kontroly uskutečněné na základě podnětů od veřejnosti | 28 |
Témata podnětů | nedostatečná provozní hygiena a stavebně technický stav provozoven stravovacích služeb |
Kontroly provedené pro podezření na zdravotní obtíže po požití pokrmu | 15 |
Oprávněné podněty na zdravotní obtíže | 10 |
V červnu 2023 patřily mezi nejčastější pochybení proti pravidlům správné hygienické praxe:
● | nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací; |
● | nedostatky ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory; |
● | nedostatky v provozní hygieně; |
● | nedostatky ve skladování potravin; |
● | nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů; |
● | nedostatky v dodržování postupů na zásadách HACCP. |
V červnu hygienici v některých pražských restauračních zařízeních zaznamenali opět celou řadu pochybení. Ta se správnou hygienickou praxí, ze které konzumentům nehrozí potenciální zdravotní rizika, rozhodně nic společného neměla: nechávat v kuchyni špinavý akumulační zákryt vzduchotechniky s viditelnými znaky mastnoty, a to přímo nad sporákem, nebo špinavý strop a stěnu ukazují skutečný nezájem o kvalitní provozování gastronomie. Špinavé chladící zařízení, nevhodně skladovaný hotový pokrm neznámého původu či několik dalších nezakrytých a rovněž nevhodně skladovaných pokrmů jen dokreslují, jak opravdu důležité kontroly hygienické služby reálně jsou.
Graf č. 1:
Graf č. 2:
Vybrané fotografie z konkrétních kontrol HSHMP za červen 2023:
Foto č. 1 – špinavý akumulační zákryt vzduchotechniky nad sporákem v kuchyni s viditelnými kapkami mastnoty
Foto č. 2 – špinavý strop a stěna v kuchyni
Foto č. 3 – špinavé chladící zařízení pro skladování produktů
Foto č. 4 – hotový pokrm neznámého původu a nevhodně skladovaný
Foto č. 5 – nevhodné skladování hotových produktů bez zakrytí, označení a společně se syrovými vejci
V Praze 19. 7. 2023
Hygienická stanice hlavního města Prahy
odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Zdroj: HSHMP