Bezpečnost potravin

Test špekáčků 2023

Vydáno: 1. 6. 2023
Autor: dTest

Foto: Shutterstock

Informace spotřebitelské organizace dTest – Každý rok se výrobci snaží pro grilovací sezónu připravit něco nového. Přesto se v popředí zájmu spotřebitelů stále drží tradiční špekáčky. Těmi jsme se zabývali naposledy v roce 2014, proto přišel čas podívat se na ně znovu. Letošní test přinesl velmi dobré zprávy. Oproti minulému testu se kvalita špekáčků zlepšila a výrazně ubylo zásadních problémů.

Po devíti letech jsme opět připravili test špekáčků. Dozvěděli jsme se nejen jak se liší kvalita špekáčků ze supermarketu a od malých producentů, ale také zda se špekáčky za devět let změnily.

Vzorky pro test jsme vybrali poměrně velkoryse. Celkem do laboratoře zamířilo 18 výrobků různých značek a parametrů. Své zástupce mezi nimi měly špekáčky privátních značek řetězců Albert, Billa, Lidl, Penny, Tesco, včetně vlastních produktů hypermarketu Globus. Společnost jim dělaly výrobky velkých společností, ale i od menších firem, například Davelské špekáčky. Stejně pestrá byla i deklarovaná kvalita. Testované špekáčky se lišily co do obsahu masa i použitých ingrediencí. Své místo v testu tak našly i špekáčky bez éček.

Dá se věřit etiketám?

Chemické analýzy zjišťovaly obsah hlavních surovin: masa, tuku nebo soli. Umožnily nám jednak porovnat parametry špekáčků mezi sebou, jednak jsme mohli ověřit pravdivost údajů na obalech. Základní požadavky na kvalitu špekáčků najdeme ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. Ta pro ně předepisuje minimálně 40% obsah masa a maximálně 45% obsah tuku. Dobrá zpráva je, že navzdory podstatným rozdílům mezi jednotlivými výrobky všechny špekáčky bez problémů předepsané požadavky splnily. Řada z nich dokonce nabídla výrazně lepší kvalitu. Potěšující je, že jsme se tentokrát nesetkali ani se závažnými problémy s dodržením deklarovaných hodnot.

Zajímavou zkouškou bylo i měření obsahu dusitanů. Jde o látky používané při výrobě coby konzervanty a pojí se s nimi několik nepříjemných vlastností. V souvislosti se špekáčky je například problém jejich reakce na vysoké teploty, kdy vytvářejí zdraví škodlivé nitrosaminy. I proto se jim někteří výrobci snaží vyhnout a jeden z nich byl zařazen i do našeho testu.

I na levnějších si můžete pochutnat

V testovacím programu samozřejmě nesměla chybět ani ochutnávka, odborně řečeno senzorické hodnocení. Při něm osmičlenná komise sledovala chuť, vůni, vzhled a konzistenci špekáčků. Některé parametry, například vzhled, byly zkoumány na studených výrobcích. Chuť, vůni a konzistenci komise hodnotila po tepelné úpravě. I v tomto ohledu se mezi jednotlivými vzorky našly jisté rozdíly a poměrně příjemným překvapením bylo zjištění, že za chuťově dobré špekáčky není potřeba příliš připlácet.

Jak bylo řečeno v úvodu, ke špekáčkům jsme se vrátili po devíti letech. Oproti minulému testu jsme si všimli několika rozdílů. Pozitivní je, že aktuální špekáčky obsahovaly vyšší množství masa a méně tuku. Méně příjemným zjištěním byla o trochu vyšší slanost letošních vzorků.


Publikováno v časopise dTest 6/2023

Zdroj: dTest