Bezpečnost potravin

Pražští hygienici v prvním letošním čtvrtletí zkontrolovali 572 provozoven poskytujících stravovací služby

Vydáno: 5. 5. 2023
Autor: HSHMP

Foto: MZe

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) se stále průběžně intenzivně věnuje kontrolám provozoven poskytujících stravovací služby. Jak se stále podle výsledků některých kontrol ukazuje, je státní zdravotní dozor prováděný hygienickou stanicí v zájmu konzumentů. Za první čtvrtletí letošního roku hygienici zkontrolovali 572 provozoven na území města, přičemž jen v březnu se jednalo o 216 podniků. Vzhledem ke zjištěným nedostatkům udělili v prvním čtvrtletí 114 finančních sankcí v celkové výši 632 300 Kč, z toho v březnu 40 sankcí v částce 218 300 Kč.

Graf č. 1:

Zdroj: HSHMP; časové období: březen 2023


V březnu patřily mezi nejčastější pochybení proti pravidlům správné hygienické praxe:

nedostatky v provozní hygieně;
nedostatky ve stavebně technickém stavu provozoven;
nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací;
nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů;
nedostatky ve skladování potravin.


Graf. č. 2:

Zdroj: HSHMP; časové období: březen 2023


V březnu tak například hygienici v jednom z podniků viděli rozbitou podlahu v kuchyni: na takovéto podlaze je ovšem řádná dezinfekce naprosto nemožná. Ani plesnivý strop ve skladu nápojů pravidlům správné hygienické praxe skutečně neodpovídá. Stejně tak je nepřípustné čistit špinavou zeleninu přímo v kuchyni, kde se připravují pokrmy pro hosty, a ještě ke všemu se na podlaze válejí mastné špinavé kartony a na pracovní ploše panuje velký nepořádek. V jedné z dalších provozoven hygienici v úseku pro přípravu sushi viděli nejen nepořádek na pracovní ploše, ale navíc také talíř se zbytky nedojedeného pokrmu. V takovýchto nehygienických podmínkách může velmi lehce dojít k přenosu nežádoucích patogenů do připravovaných pokrmů a tím k ohrožení zdraví hostů. Finanční sankce neminula ani provozovnu, ve které se nacházelo namražené a špinavé mrazicí zařízení s mraženými knedlíky.

Nedostatků v podnicích stravovacích služeb si často všímají samotní hosté. Mnohdy se se svými poznatky obracejí na pražskou hygienickou stanici: jen letos v březnu vykonala HSHMP právě na základě zaslaných podnětů 23 kontrol. Lidem ponejvíce vadila nedostatečná provozní hygiena a stavebně technický stav provozoven. V důsledků výskytu zdravotních obtíží u hostů v březnu pražští hygienici provedli 13 kontrol. Ve 4 případech se podezření ukázala jako oprávněná.


Stručná statistická tabulka s počty kontrol, výšemi sankcí – jednotlivá období roku 2023:

Zdroj dat: HSHMP

Vybrané fotografie z konkrétních kontrol HSHMP za březen 2023:

Foto č. 1 – nedostatky ve stavebně technickém stavu rozbitá podlaha v kuchyni, bez možnosti řádné sanitace

Foto č. 2 – plesnivý strop ve skladu nápojů

Foto č. 3 – nedostatky v provozní hygieně – čištění zeleniny v kuchyni, mastné špinavé kartony na podlaze, nepořádek na pracovní ploše

Foto č. 4 – nedostatky v provozní hygieně – úsek pro přípravu sushi – nepořádek na pracovní ploše, talíř se zbytky pokrmu

Foto č. 5 – namražené a špinavé mrazící zařízení s mraženými knedlíky

Přehled HSHMP v březnu 2023 kontrolovaných provozoven

V Praze 4. 5. 2023
odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání HSHMP


Zdroj: HSHMP