Bezpečnost potravin

Nejvýznamnější vědecké práce v oblasti výživových doplňků publikované v roce 2007

Vydáno: 17. 12. 2008
Autor:

Sborník 25 původních vědeckých prací dokumentujících významný pokrok ve výzkumu výživových doplňků.

ODS (Office of Dietary Supplements) uveřejnil již 9. vydání publikace “Annual Bibliography of Significant Advances in Dietary Supplement Research” (viz příloha). Uvedená publikace obsahuje anotace 25 původních vědeckých článků, které byly vybrány z více než 400 článků týkajících se výživových doplňků, které se objevily v roce 2007 ve více než 80 vědeckých publikacích. Každá anotace je opatřena citací, kde byl původní článek otištěn a dále je uveden zdroj financování výzkumné práce, na základě které byl článek napsán.
Výběr 25 článků probíhal v několika krocích. Vybraných 25 článků bylo anotováno, anotace byly zrevidovány a následně otištěny ve sborníku. Anotace ve sborníku jsou rozděleny do pěti oblastí.
 
Přehled nejvýznamnějších vědeckých prací v oblasti výživových doplňků publikovaných v roce 2007 v odborné literatuře
 
Rostlinné druhy (botanicals)
1. Genistein a metabolismus kostí
2. Extrakt pískavice řecké seno a diabetes (pozn. o pískavici řeckém senu také zde)
3. Extrakt Salacia oblonga a diabetes
4. Česnek a vazodilatace (rozšíření cév)
5. Česnek a koncentrace lipidů v krvi
6. Extrakt zeleného čaje a rakovina prsu
 
Vitaminy
7. Porovnání protokolů suplementace vysokými dávkami vitaminu A
8. Kyselina listová a ztráta sluchu u starších osob
9. Kyselina listová a obsah arzénu v krvi
10. Kyselina listová a riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku
11. Vitamin E a trombóza (venous thromboembolism)
12. Vitaminy skupiny B a trombóza (venous thromboembolism)
 
Minerální látky
13. Zinek a syntéza bílkovin
14. Selen a management rizika HIV
 
Makronutrienty
15. Konjugovaná linolová kyselina a tělesný tuk
16. Omega-3 mastné kyseliny a diabetes u dětí
17. Omega-3 mastné kyseliny a zánětlivé odezvy
18. Alfa-lipoová kyselina a zánětlivé odezvy
19. Ikosapentaenová kyselina a kardiovaskulární riziko
20. L-arginin a onemocnění periferních cév
 
Více složek
21. Extrakt zeleného čaje, rybí tuk a rakovina tlustého střeva
22. Vitamin D, vápník a riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku
23. Vitamin D, vápník a riziko rakoviny
24. Vitamin C, E a beta-karoten a kardiovaskulární riziko
25. Suplementace vitaminy v managementu anémie
 
Přístup k předcházejících vydáním bibliografie vydávané od roku 1999 je zde.