Potraviny vhodné pro zvýšení plodnosti
Co jíst, když chcete dítě - článek informačního serveru iDNES.
Co by mnohé páry daly za to, kdyby snadno a bez větších potíží partnerka otěhotněla. S postupujícím věkem je navíc stále těžší uspět. Nové studie však dokazují, že svou plodnost můžete podpořit i vhodnými potravinami.
Způsob, kterým se stravujete, a složení jídelníčku může ovlivnit vaši plodnost pozitivním i negativním způsobem. A nezáleží na tom, zda jste žena, nebo muž. Dokazují to četné studie.
Příliš nízká, nebo naopak vysoká váha u žen způsobuje nepravidelnosti cyklu a ovulace. Vaječníky a tukové buňky produkují estrogen, který dále ovlivňuje ovulaci. Pokud je žena příliš hubená, její tělo nemusí produkovat dostatek estrogenu, a ovulace tak může úplně vymizet. Při obezitě je produkce estrogenu zase moc velká.
Příliš nízká hmotnost u mužů zase omezuje tvorbu spermií, ale negativní vliv na mužskou plodnost má i obezita.
Možná už jste slyšeli o tom, že mimořádný vliv na mužskou plodnost mají ústřice. Kupodivu nejde o pouhou pověru, jak dokázali odborníci z královské univerzity v Saúdské Arábii. Důvodem však není magická síla ústřic, jak věřili naši předci, ale vysoký obsah zinku.
Právě přiměřený příjem zinku je rozhodující pro dostatečnou kapacitu semene a hladinu testosteronu v krvi. Při tomto výzkumu se navíc zjistilo, že pohyblivost spermií a jejich životaschopnost výrazně zvyšuje vitamin E (velké množství ho najdete například v avokádu).
Podle vědců z University of Wisconsin je zase pro mužskou plodnost naprosto zásadní příjem vápníku a vitaminu D. Pro zaznamenání viditelných výsledků byste měli denně přijmout 1 000 mg vápníku a 10 mcg vitaminu D.
Kvalitu spermatu a pohyblivost spermií zvyšují i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které najdete především v tučných rybách, jako je losos, makrela nebo sardinky.
I když česnek nepatří právě mezi potraviny spojované s milostnými hrátkami, jeho konzumace se mužům rozhodně vyplatí. Je totiž velmi bohatý na selen, který hraje ve zvyšování mužské plodnosti nezastupitelnou roli.
Ženský jídelníček pro otěhotnění
Nedávný výzkum prováděný na Harvard School of Public Health po dobu více než osmi let sledoval osmnáct tisíc žen. Vědci zkoumali vliv jejich jídelníčku na schopnost otěhotnět. Zjistili, že ženy, které konzumovaly větší množství živočišných proteinů a sacharidů, trpěly mnohem častěji poruchami ovulace.
Právě problémy s ovulací jsou přitom podle statistik příčinou neplodnosti u přibližně dvaceti procent žen. Lékaři však tvrdí, že velké části těchto problémů lze předejít zdravou stravou a životním stylem.
Nedocenitelným pomocníkem při povzbuzení ženské plodnosti jsou cereálie. Ty představují nejen vynikající zdroj energie, ale především obsahují velké množství vitaminů B a E, které jsou klíčové pro buněčnou reprodukci, hormonální rovnováhu a tedy i tvorbu zdravých vajíček.
Po celá staletí se k léčbě ženské neplodnosti používal med. Mezi odborníky je ceněný i v současné době pro svůj bohatý obsah minerálů a aminokyselin, které podporují ženský reprodukční systém a stimulují správnou funkci vaječníků.
Odborníci dále dokázali, že ženy, které jedí minimálně jednu porci plnotučných mléčných produktů denně, mají prokazatelně méně problémů s plodností než ty, které jedí pouze nízkotučné mléčné produkty nebo dokonce žádné. Stejné pravidlo platí i pro výživu ženy v těhotenství, kdy jsou plnotučné mléčné produkty vynikajícím zdrojem vápníku nezbytného pro rozvoj nervového systému, kostí a krevního oběhu.
Stejně jako vhodné jídlo může plodnost podpořit, nevhodné potraviny mají na schopnost zplodit potomka výrazně negativní dopad.
Skutečným zabijákem ženské plodnosti je alkohol. Podle dosud provedených výzkumů stačí i pravidelná konzumace malého množství alkoholických nápojů a plodnost ženy může být snížena až o padesát procent.
Stejně tak by měly ženy, které si přejí otěhotnět, snížit konzumaci kávy. Příliš velký příjem kofeinu totiž negativně ovlivňuje plodnost a v poslední době se objevují i hypotézy, že kofein souvisí se zvýšeným rizikem potratů v raném stádiu těhotenství. V době, kdy se snažíte o dítě nebo jste těhotná, by vaše konzumace kávy neměla přesáhnout dva šálky za den.
Ženám, které si přejí otěhotnět, dále odborníci nedoporučují přílišnou konzumaci mořských ryb, které jsou známé vysokým obsahem rtuti. Patří mezi ně především mečoun, žralok, štika, bolen, candát, královská makrela či platýz. Kromě negativního vlivu na reprodukční cyklus je rtuť spojována i s vážnými vrozenými vadami plodu, jako je například autismus.
Související články
Kofein v těhotenství
Změna stravovacího režimu žen – budoucích matek
Přívod vitaminu E v těhotenství prevencí dětského astmatu?
Zdroj: iDNES