Hodnocení dlouhodobých zdravotních dopadů diet s obsahem GM plodin
Vydáno: 5. 1. 2012
Autor: Ing. Dana Nehasilová
Cílem systematického přehledu britských a francouzských vědců bylo shromáždit data týkající se vlivu krmné diety s obsahem GM kukuřice, sóji, brambor, rýže a tritikale na zdravotní stav užitkových zvířat.
[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/forejtova/kuehe%20fressen.bmp]Při použití geneticky modifikovaných rostlin v krmivech se neočekávají negativní dlouhodobé účinky. K tomuto výsledku dospěli britští a francouzští vědci ve své metastudii publikované v prosinci loňského roku. Vědecký tým pod vedením profesorky Agnès Ricrochové z pařížské univerzity (AgroParisTech) analyzoval celkem 12 dlouhodobých (trvající po dobu více než 90 dní až po 2 roky) a 12 multigeneračních studií (2 až 5 generací), ve kterých byla zvířatům zkrmována Bt kukuřice, sója tolerantní vůči herbicidům, GM brambory, tritikale a rýže. U pokusných zvířat byly sledovány parametry jako růst, příjem krmiva a hmotnost orgánů. Prováděly se rozbory mléka a krve a také histologické rozbory tkání jednotlivých orgánů zvířat. Vědci dospěli k závěru, že v žádné ze zkoumaných studií nebyly nalezeny důkazy o tom, že by konzumace geneticky modifikovaných rostlin negativně ovlivnila zdravotní stav zvířat.
Kromě toho vědci dospěli na základě šetření k závěru, že krmivářské pokusy přesahující dobu 90 dnů jsou dostatečně dlouhé pro vyhodnocení zdravotní nezávadnosti geneticky modifikovaných plodin. Déletrvající a složitější studie by za normálních okolností neměly přinést žádné dodatečné poznatky.