Bezpečnost potravin

Francie: Nová pravidla pro označení „bez genových modifikací“

Vydáno: 6. 2. 2012
Autor: Mgr. Dana Koubová

Francouzští spotřebitelé budou mít lepší možnost vědomě se rozhodnout pro potraviny prosté GMO.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-style-parent:““;
font-size:10.0pt;“Times New Roman“;}

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/silhova/francouzska_vlajka.jpg]„ Sans OGM“ (bez genových modifikací) – touto etiketou mohou být od 1. července opatřeny francouzské potraviny. Příměs geneticky modifikovaného materiálu v nich smí dosáhnout maximálně 0,1 procenta.

Podle dekretu ministerstva hospodářství smí být jako prosté genových modifikací („sans OGM“) etiketovány potraviny rostlinného původu, které obsahují méně než 0,1% příměs geneticky modifikovaného materiálu. Příměs přitom musí být náhodná a technicky nevyhnutelná.

U živočišných výrobků bude v úpravě rozlišeno mezi produkty s méně než 0,1% a méně než 0,9% podílem GMO, stejně jako mezi vejci, mlékem a jinými výrobky živočišného původu. Stanoven bude také minimální časový úsek, v němž budou muset být zvířatům určeným k produkci potravin podávána krmiva bez GMO.

Ochránci spotřebitelů vítají orientační pomoc

Včelí produkty a med mohou být označeny jako prosté genových modifikací, pokud včely v okruhu tří kilometrů od svého úlu nemohou sbírat ani pyl, ani nektar z květů transgenních rostlin. Ustanovení o označování vstoupí v platnost 1. července 2012. Organizace na ochranu spotřebitele UFC-Que Choisir vítá nová pravidla, která konečně umožní konzumentům jasnou volbu.

http://www.agrarheute.com/frankreich-gentechnik