Oříškové čokolády a mykotoxiny
Šetření d-Testu neodhalilo přítomnost mykotoxinů a plísní v oříškových potravinách.
Častým důvodem pozastavení potravinářských výrobků v potravinách jsou plísňové jedy – mykotoxiny, kterých se nelze zbavit pouhým odstraněním viditelné plísně, a které mohou vyvolávat alergie, dýchací problémy či poškození jater nebo ledvin. Zdrojem plísní a mykotoxinů bývají mj. nejrůznější oříšky. Časopis d-Test provedl analýzu deseti oříškových čokolád, ale kontaminaci neodhalil. Je to příznivá zpráva, která svědčí o tom, že se plesnivé oříšky z exotických zemí do EU nedostávají, jsou zachycovány již na hranicích EU.
Citovaný článek se zabývá problematikou mykotoxinů a jejich výskytu v nejrůznějších potravinách.
d-Test, 2012, č. 7, s. 12-18
A-Z slovník pro spotřebitele: Mykotoxiny
Plísně