Hlášení v systému RASFF: 9. týden 2013
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 9. týdnu 2013: 25.2.–3.3. 2013 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila |
Důvod ohlášení |
Země původu |
Potraviny |
|||
01/03/2013 |
Itálie |
rtuť (1.25 mg/kg) v mraženém žralokovi modravém (Prionace glauca) |
Portugalsko |
01/03/2013 |
Švédsko |
Salmonella typhimurium (přítomnost) v mraženém hovězím mase |
Irsko |
01/03/2013 |
Francie |
Listeria monocytogenes (40 CFU/g) v mražených jemných čerstvých sýrech z ovčího mléka |
Francie |
28/02/2013 |
Dánsko |
noroviry (GGI a GGII) v chlazených ústřicích (Crassostrea Gigas) |
Francie |
27/02/2013 |
Německo |
Escherichia coli produkující shiga toxin (přítomnost/ 25g) v čerstvém sýru z kravského mléka |
Francie |
27/02/2013 |
Finsko |
stopy mléka v čokoládových velikonočních vejcích s náplní |
Finsko |
26/02/2013 |
Švédsko |
Salmonella (přítomnost/ 25g) v chlazených hovězích odřezcích |
Švédsko, surovina z Nizozemska |
25/02/2013 |
Francie |
příliš nízká acidita (pH = 4; 4.1; 5; 5.6 – potenciální růst Clostridium botulinum) pokrmů: „tapenade“ (pomazánka z oliv), „tian“ (zapečené jídlo), „olivado“ (avokádový olej) |
Francie |
25/02/2013 |
Česká republika |
nepovolený 1,3 dimethylamylamin (DMAA) (2750 mg/kg) v potravním doplňku |
Slovensko |
25/02/2013 |
Belgie |
nepovolené barvivo Sudan 4 (15 mg/kg) v palmovém oleji |
Ghana |
25/02/2013 |
Německo |
aflatoxiny (B1 = 8.11; celk. = 29.0 µg/kg) v sušených fících |
Turecko |
|
|
|
|
|
|
Krmiva |
|
01/03/2013 |
Německo |
aflatoxiny (B1 = 57.6; celk. = 71.3 µg/kg) v kukuřici |
Rumunsko, přes Belgii |
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|||
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.