Hlášení v systému RASFF: 15. týden 2013
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 15. týdnu 2013: 8.4.–14.4. 2013 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila |
Důvod ohlášení |
Země původu |
Potraviny |
|||
12/04/2013 |
Itálie |
rtuť (1.94 mg/kg) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius) |
Španělsko |
11/04/2013 |
Francie |
epidemie šířící se z jídla, pravděpodobná příčina – slávky |
Španělsko |
10/04/2013 |
Nizozemsko |
Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/25 g) v chlazeném vykostěném hovězím mase |
Brazílie |
10/04/2013 |
Švédsko |
Salmonella typhimurium (přítomnost/25 g) v mražených hovězích odřezcích |
Polsko, přes Německo |
10/04/2013 |
Belgie |
riziko zadušení při konzumaci předem připraveného jídla pro malé děti (kusy mrkve nebyly dostatečně tepelně zpracované a byly tvrdé k jídlu) |
Francie |
10/04/2013 |
Polsko |
příliš vysoký obsah salinomycinu (16.3 µg/kg) v mražených grilovaných kuřatech a v mražených kuřecích křídlech |
Polsko |
10/04/2013 |
Itálie |
noroviry (GII) v ústřicích |
Francie |
10/04/2013 |
Belgie |
deoxynivalenol (DON) (1642 µg/kg) v pšenici |
Německo |
10/04/2013 |
Česká republika |
ochratoxin A (49.44 µg/kg) v mleté paprice |
Česká republika, surovina ze Španělska |
10/04/2013 |
Itálie |
histamin (4946; 4899; 4644 mg/kg) v chlazeném uzeném tuňákovi (thunnus albacares) |
Španělsko |
10/04/2013 |
Itálie |
vysoký obsah Escherichia coli (1700 MPN/100 g) ve slávkách středomořských (Mytilus galloprovincialis) |
Španělsko |
09/04/2013 |
Nizozemsko |
Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/25 g) v chlazeném vykostěném hovězím mase |
Argentina, Přes Německo |
09/04/2013 |
Německo |
ochratoxin A (105 µg/kg) v mletém muškátovém oříšku |
Nizozemsko |
09/04/2013 |
Itálie |
rtuť (1.08 mg/kg) v chlazených filetech z mečouna (Xiphias gladius) |
Španělsko |
08/04/2013 |
Itálie |
rtuť (2.9 mg/kg) v chlazené sekané z mečouna |
Španělsko |
08/04/2013 |
Německo |
aflatoxiny (B1 = 9.8; celk. = 11.9 µg/kg) v jádrech burských oříšků |
Indie, přes Nizozemsko |
Krmiva |
|||
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|||
12/04/2013 |
Irsko |
migrace primárních aromatických aminů (0.1823; 0.01499; 0.0776 mg/kg) z kuchyňského náčiní |
Spojené království |
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.