Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 15. týden 2013

Vydáno: 15. 4. 2013
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 15. týdnu 2013: 8.4.–14.4. 2013 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila
země

Důvod ohlášení

Země původu
výrobku

Potraviny

12/04/2013

Itálie

 rtuť (1.94 mg/kg) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko

11/04/2013

Francie

 epidemie šířící se z jídla, pravděpodobná příčina –  slávky

Španělsko

10/04/2013

Nizozemsko

 Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/25 g) v chlazeném vykostěném hovězím mase

Brazílie

10/04/2013

Švédsko

 Salmonella typhimurium (přítomnost/25 g) v mražených hovězích odřezcích

Polsko, přes Německo

10/04/2013

Belgie

 riziko zadušení při konzumaci předem připraveného jídla pro malé děti (kusy mrkve nebyly dostatečně tepelně zpracované a byly tvrdé k jídlu)

Francie

10/04/2013

 Polsko

 příliš vysoký obsah salinomycinu (16.3 µg/kg) v mražených grilovaných kuřatech a v mražených kuřecích křídlech

Polsko

10/04/2013

 Itálie

 noroviry (GII) v ústřicích

Francie

10/04/2013

Belgie

 deoxynivalenol (DON) (1642 µg/kg) v pšenici

Německo

10/04/2013

Česká republika

 ochratoxin A (49.44 µg/kg) v mleté paprice

Česká republika, surovina ze Španělska

10/04/2013

Itálie

 histamin (4946; 4899; 4644 mg/kg) v chlazeném uzeném tuňákovi (thunnus albacares)

Španělsko

10/04/2013

Itálie

 vysoký obsah Escherichia coli (1700 MPN/100 g) ve slávkách středomořských (Mytilus galloprovincialis)

Španělsko

09/04/2013

Nizozemsko

 Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/25 g) v chlazeném vykostěném hovězím mase

Argentina, Přes Německo

09/04/2013

Německo

 ochratoxin A (105 µg/kg) v mletém muškátovém oříšku

Nizozemsko

09/04/2013

 Itálie

 rtuť (1.08 mg/kg) v chlazených filetech z mečouna (Xiphias gladius)

Španělsko

08/04/2013

Itálie

 rtuť (2.9 mg/kg) v chlazené sekané z mečouna

Španělsko

08/04/2013

Německo

 aflatoxiny (B1 = 9.8; celk. = 11.9 µg/kg) v jádrech burských oříšků

Indie, přes Nizozemsko

Krmiva

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

12/04/2013

Irsko

 migrace primárních aromatických aminů (0.1823; 0.01499; 0.0776 mg/kg) z kuchyňského náčiní

Spojené království

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.