Nebezpečné mohou být i zemědělské plodiny ze zatopených polí a zahrad
Vydáno: 10. 6. 2013
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI ze dne 9. 6. 2013.
Kromě potravin zasažených povodňovou vodou Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele i na nebezpečí, které představují zemědělské plodiny na polích a zahradách ze zatopených oblastí. V důsledku kontaminace záplavovou vodou hrozí u těchto plodin vysoké riziko výskytu nebezpečných patogenních mikroorganismů a zárodků nebezpečných onemocnění. Dalším rizikem je i kontaminace chemickými látkami například z průmyslu nebo zemědělské výroby, které jsou škodlivé pro lidské zdraví.
SZPI důrazně varuje spotřebitele, aby tyto plodiny nekonzumovali ani po tepelném zpracování, které nemusí eliminovat všechna uvedená rizika. Provozovatelům potravinářských podniků inspekce doporučuje – na základě principu předběžné opatrnosti – neuvádět tyto plodiny do oběhu. SZPI už dříve nabídla součinnost registrovaným výrobcům a prodejcům potravin zasažených povodní v oblasti dokumentace škod a návrhu jejich řešení.
Zdroj: SZPI