Karotenoidy a tokoferoly v olejích z jader ovoce
Byl zkoumán celkový obsah a profil tokoferolů a karotenoidů v jádrech jablek, kdoulí a šípků a zdá se, že stojí za to z nich tyto složky cenné pro lidskou výživu získávat.
Jádra jablek, kdoulí a šípků (čeleď Rosacea – růžovité), která patří při zpracování těchto plodů mezi odpad, obsahují z výživově-fyziologického hlediska hodnotné oleje. Ty obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, především linolové a olejové, což je ovšem činí náchylnými ke žluknutí. Významnými minoritními složkami jsou dále tokoferoly a karotenoidy, které se vyznačují antioxidačními vlastnostmi, a tak zlepšují oxidační stabilitu olejů. Otázkou je, zda se vyplatí tyto oleje získávat a využívat ke kulinárním a kosmetickým účelům.
Výzkumníci z univerzity v Hohenheimu (Německo) zkoumali profily a množství tokoferolů a karotenoidů v jádrech uvedených druhů plodů a zjistili velké rozdíly mezi druhy i odrůdami. Výrazně se složením liší např. od slunečnicového oleje, takže případné falšování tímto olejem by bylo prokazatelné.
Tokoferoly v olejích z jader plodů růžovitých rostlin: celkový obsah a typy (mg/kg oleje)
Plody |
Celkem |
α |
β |
γ |
δ |
Royal Gala (stolní jablko) |
833 |
291 |
380 |
79 |
83 |
Bohnapfel (jablko na cidr) |
1066 |
437 |
569 |
25 |
34 |
Kdoule IV |
720 |
667 |
23 |
28 |
2 |
Šípky |
1100 |
173 |
* |
895 |
31 |
Slunečnice |
424 |
373 |
39 |
7 |
4 |
*nedetekovatelné
Karotenoidy v olejích z jader plodů růžovitých rostlin: celkový obsah a typy
Plody |
Celkem |
Převažující izomery |
|
Royal Gala (stolní jablko) |
5,2 |
9-cis-violaxanthin |
all-trans-violaxanthin |
Bohnapfel (jablko na cidr) |
15,8 |
9-cis-violaxanthin |
all-trans-violaxanthin |
Kdoule IV |
2,7 |
all-trans-zeaxanthin |
all-trans-lutein |
Šípky |
1,1 |
all-trans-lutein |
all-trans-zeaxanthin |
Slunečnice |
39,2 |
all-trans-β-karoten |
all-trans-lutein |
Celkový obsah tokoferolů, ale i karotenoidů je tak vysoký, že stojí za to tyto složky cenné pro lidskou výživu získávat.
Dtsch. Lebensm. Rdsch., 109, 2013, č. 3, s. 173-175
Objednávka kopie článku