Bezpečnost potravin

Varování spotřebitelům – atropin v dětské výživě

Vydáno: 15. 12. 2014
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 12. 12. 2014.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně obdržela informaci prostřednictvím systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) o rizikové potravině bio dětská výživa s jáhly, jablky a hruškami Holle Bio-Babybrei Hirse v balení 250g, šarže P14/05337. Dle informace kontaktního místa RASFF v Německu analýza v potravině potvrdila přítomnost atropinu v koncentraci 3,73 mikrogramů na kilogram. Dle předběžné informace se do ČR dostala zásilka o velikosti 1,5 kg., inspekce aktuálně prověřuje distribuční toky a situací se zabývá. SZPI doporučuje všem spotřebitelům, aby potravinu nekonzumovali.
Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí,  tel.: +420 542 426 633 


Zdroj:  SZPI

Poznámka:
Atropin je jedovatý tropanový alkaloid. Je obsažený v rostlinách z čeledi lilkovitých. Název je odvozen od rulíku zlomocného (Atropa Belladona).


Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):