Vánoční figurky a cukrovinky – čokoláda nebo kakaová pochoutka?
Základní požadavky na složení čokolády, správné značení, odlišení od kakaové pochoutky.
Pro mnoho druhů potravin existují levnější náhražky. Jejich prodej je legální, pouze pokud jsou řádně označeny a spotřebitel se tak může dovědět, že se jedná o NÁHRAŽKU. Ve většině případů výrobci své potraviny v tomto smyslu označují správně, chyby se však dopustí až prodejce, který náhražku nabízí klamavým způsobem.
ČOKOLÁDA:
Základní surovinou pro výrobu čokolády jsou kakaové boby. Pokud se výrobky nazvou čokoládovými, musí být vyrobeny z jednoho druhu čokolády nebo kombinace čokolád a jiných složek. Klíčovými složkami pro jakost čokolády je obsah tzv. tukuprosté kakaové sušiny a kakaového másla. Jakostní požadavky na složení jsou:
Hořká čokoláda: Obsah celkové kakaové sušiny: 35%
Mléčná čokoláda: Obsah celkové kakaové sušiny 25%
Vysoká jakost, extra: hořká čokoláda: alespoň 43% celkové kakaové sušiny, mléčná: alespoň 30% celkové kakaové sušiny
Čokolády, do kterých lze přidávat jiný rostlinný tuk, se označí slovy: „vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“ . Jiného tuku NESMÍ být více než 5%!
KAKAOVÁ POCHOUTKA/CUKROVINKA:
Většina figurek nejsou čokoládou, ale pouze kakaovou cukrovinkou, není v nich kakaový tuk a ani dostatečný obsah kakaové sušiny a nesmí být jako čokoláda označeny. Jakost čokolády je určena zastoupením a vzájemným poměrem kakaové hmoty a cukru. V těchto náhražkách čokolády bývá oproti čokoládě právě vyšší přítomnost ztužených rostlinných tuků a cukru, na úkor kakaového másla a sušiny.
Tedy výrobky s názvy jako je sójová pochoutka, nugátová pochoutka nejsou čokolády i když vzhledem čokoládu připomínají.
Při výběru si tedy vždy ověřte, zda kupujete to, co doopravdy chcete, tedy kakaovou pochoutku nebo čokoládu.
Zdroj: Potraviny na pranýři