Konference Potraviny zdraví a výživa, podtitul Cukry – mýty a realita
Konference se bude konat 26. 4. 2017 v Praze 2, v budově SVS ČR.
Společnost pro výživu
ve spolupráci s
Nadací Výživa pro zdraví
pod záštitou
Úřadu pro potraviny MZe ČR
a
České technologické platformy pro potraviny
Pořádají konferenci
Potraviny zdraví a výživa
Podtitul: Cukry – mýty a realita
Datum: 26. 4. 2017 (registrace 9:00-9:30)
Místo: konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2
Moderátoři: MUDr. Petr Tláskal, CSc.; Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.
Program:
9:30-9:40 Aktivity Společnosti pro výživu a Nadace Výživa pro zdraví
MUDr. Petr Tláskal, CSc. (SPV)
9:40-9:50 Novinky v potravinářské legislativě a aktuality z Úřadu pro potraviny, MUDr. Viera Šedivá (MZe)
9:50-10:10 Programy PK ČR k reformulacím receptur potravin,
Ing. Miroslav Koberna, CSc. (PK ČR)
10:10-10:30 Cukry – úvod do problematiky,
MUDr. Petr Tláskal, CSc. (SPV)
10:30-10:50 Zdravotní a výživová tvrzení ve vztahu k sacharidům,
Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. (PK ČR)
10:50-11:00 Přestávka na občerstvení
11:00–11:25 Metabolismus cukrů,
MUDr. Matěj Kohutiar. (2. LF UK Praha)
11:25-11:50 Civilizační choroby spojené s cukry – historie a současnost,
Prof. MUDr. Jiří Charvát CSc. (2. LF UK Praha, FN Motol)
11:50-12:15 Psychologické aspekty konzumace cukrů,
Doc. PhDr. Stanislava Fraňková, DrSc. (Oborová rada obecné a pedagogické psychologie)
12:15-12:40 Glykemický index potravin,
Doc. MUDr. Jolana Rambousková, Ph.D. (3. LF UK Praha)
12:40-13:05 Zdroje cukrů ve výživě,
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (SPV, VŠCHT Praha)
13:05-14:00 Přestávka na občerstvení
14:00-14:25 Historie výroby a spotřeby cukrů ,
Prof. Ing. Zdeněk Bubník, CSc. (VŠCHT Praha)
14:25-14:50 Výroba cukrů ve 21. století – cukerné sirupy vs. cukr,
Ing. Marcela Sluková, Ph.D. (VŠCHT Praha)
14:50-15:15 Cukr v minerálních vodách – zkušenosti z praxe,
Ing. Jana Ježková (Svaz minerálních vod)
15:15-15:40 Snižování obsahu cukru v potravinách – bariéry a východiska
Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. (VŠCHT Praha)
15:40-16:05 Sladidla – technologie a využití,
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (SPV, VŠCHT Praha)
Vložné: 1.500,- Kč zahrnuje občerstvení a oběd formou studeného bufetu. Účastníci obdrží ZDARMA odborné publikace.
Termín přihlášení zájemců je do 14. 4. 2017.
Přihlášku na konferenci naleznete na http://www.vyzivaspol.cz/ v záložce kongresy a konference.
Foto: Shutterstock