Bezpečnost potravin

Enzymy pro každodenní využití je možné pěstovat v rostlinách

Vydáno: 26. 4. 2019
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Džíny, které nosíte, pomerančový džus, který pijete nebo třeba prací prostředek, který používáte. Nic z toho by nefungovalo bez aktivity vhodných enzymů. V současné době jsou takové enzymy pro využití v průmyslu vyráběny pracným a nákladným procesem, který zahrnuje uchovávání v chladu. Vědecký tým americké University of Pennsylvania ale nabízí úplně novou cestu, jak podobné užitečné enzymy vyrábět.

Biochemik Henry Daniell a jeho kolegové během svých experimentů zjistili, že enzymy vypěstované v rostlinách mohou být stejně účinné v průmyslových aplikacích, jako enzymy pocházející z tradičních mikrobiální produkce. Hodí se jak k výrobě pomerančového džusu, tak i k vyčištění skvrn, odstranění barviva z textilie nebo k odžmolkování látky. Enzymy vypěstované v rostlinách jsou levnější a je možné je skladovat ve formě prášku, takže není nutné žádné chlazení.

Podle Daniella jsou některé z enzymů vypěstovaných v rostlinách dokonce kvalitnější než tradičně vyráběné enzymy. Je to tím, že při pěstování enzymů není nutné využívat procesy jako je fermentace, čištění mikrobiálního produktu nebo chlazení. Daniell a spol. jsou nadšeni tím, že jejich technologie se může stát součástí každodenního života a také tím, že by se měla ekonomicky vyplatit.

Vývoj technologie pěstování enzymů vyústil v založení startupu Phyllozyme, který nyní sídlí v laboratořích inkubátoru Pennovation Center. Tam je jednou z asi 350 inovátorských společností.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.  

Zdroj: https://phys.org/news/2019-04-everyday-enzymes-grown.html

 

Zdroj článku: Gate2Biotech

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):