Bezpečnost potravin

Jak ovlivňují škodlivé látky v půdě lidské zdraví? Odpověď hledá nové NutRisk Centre ČZU v Praze

Vydáno: 10. 5. 2019
Autor: ČZU, FAPPZ

Informace a tisková zpráva ČZU

Fakulta agrobiologie potravinových a přírodních zdrojů získala dotaci z Evropské unie ve výši 240 mil. korun a buduje nové Centrum pro studium vzniku a transformací nutričně významných látek v potravním řetězci v interakci s potenciálně rizikovými látkami antropogenního původu: komplexní posouzení rizika kontaminace půdy pro kvalitu zemědělské produkce (NutRisk Centre, reg. č. CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_019/0000845), díky kterému bude možné podpořit rozvoj excelentní vědy na ČZU.

NutRisk Centre se zaměřuje na zkoumání chování kontaminantů ve složkách agroekosystému a v interakci s nutričně významnými látkami. Základní badatelské cíle projektu vyplývají ze schopnosti definovat vstupy a přeměny kontaminantů v agroekosystému jako celku, neboť procesy v rámci jednotlivých složek mezi sebou souvisejí a navzájem se ovlivňují. Na projektu se podílí 10 vědecko – výzkumných týmů, které se soustředí na zkoumání rizikových prvků, organických polutantů, mikroorganismů, rhizosféry, rostlin, edafonu, ryb, zvířat, mikroorganismů v potravinách a krmivech, modelování a analytiku. Výzkumné práce probíhají za využití nejmodernější analytické techniky a ve spolupráci se zahraničními vědeckými institucemi. Výstupem bude nejen množství vědeckých a odborných publikací, ale také několik patentů. Kompletní informace o projektu a jeho aktivitách jsou dostupné na nutrisk.agrobiologie.cz.

Tisková zpráva ke stažení v příloze

 

 

 
Zdroj: ČZU