Regionální potravina na dožínkách Kraje Vysočina
Tisková zpráva SZIF.
V sobotu 7. září se v Jihlavě koná Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina – Dožínky. K svátku sklizně neodmyslitelně patří také dobrá zábava, jídlo a pití. Ideální příležitost k představení výrobků, které letos zvítězily v soutěži Regionální potravina Kraje Vysočina. A protože na sobotu zároveň připadne Den otevřených dveří památek, mohou návštěvníci spojit zábavu s poučením. V historickém městě ze 13. století je rozhodně plno míst k obdivování.
Co mají Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina – Dožínky a soutěž Regionální potravina společného? Především to, že obě akce letos slaví desáté výročí. Dalším společným rysem je dobré jídlo a pití, u soutěže Regionální potravina dokonce „korunované“ prestižní značkou. Letošní výherci soutěže za Kraj Vysočina se představí a převezmou ocenění právě na jihlavských dožínkách 7. září, a to na Masarykově náměstí v 10 hodin. Značku Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Produkty, které se utkají o ocenění, jsou vyrobeny v daném kraji, a to z místních surovin, jejich podíl je stanoven nejméně na 70 %; hlavní surovina přitom musí být 100% tuzemského původu. Výrobky tak mají pevnou vazbu s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina – Dožínky nabídne celodenní zábavu pro děti a dospělé. K vidění bude výstava staré i nové zemědělské techniky včetně vozidel značky KIA, nebude chybět přehlídka krojovaných dechových hudeb, dobové řemeslné městečko, ukázky tvoření ze sena a kdo rád mlsá, nechť si nenechá ujít ukázku vaření marmelád. Tu předvede Linda Bezusová Kamarádová, která byla oceněna značkou Great taste 2018 v Británii. Hodně atrakcí je zaměřeno také na děti: Slámové bludiště, makety hospodářských zvířat v životních velikostech, ukázky sov a dravců, střelba z luku, pojízdné atrakce a mnohé další.
Na sobotu 7. září připadne také Den otevřených dveří památek, návštěvníci proto mohou spojit příjemné s užitečným a trochu se poučit či oprášit školní vědomosti. Věřte, že historické město, ve kterém se kdysi těžilo stříbro, má co nabídnout.
Značku Regionální potravina Kraje Vysočina obdržely v letošním roce tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Bačovská slanina Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o. |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Čerstvý sýr Panenka ing. Dagmar Dušková, Červená Lhota |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Zákys smetanový LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o. |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Chléb celožitný Pekařství MALENA s.r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Citronový řez ing. Josef Elis, Velké Meziříčí |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Chotěboř Prémium Pivovar Chotěboř s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Meruňka s levandulí Iva Navrkalová, Třebíč |
9. |
Ostatní |
Solená tykev pražená loupaná Hosova obchodní společnost, spol. s r.o. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 410 produktů od 324 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF