Moravskoslezský kraj zná výrobky nominované na ocenění Regionální potravina
Tisková zpráva SZIF
Jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina pokračuje. Hodnotitelská komise se tentokrát sešla v Moravskoslezském kraji, kde na ni opět připadl nelehký úkol – vybrat z 97 přihlášených výrobků ten jeden nejlepší v každé z devíti kategorií.
Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Klobása dědy Pilčíka Řeznictví H+H, s.r.o. |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
JESENICKÝ HORSKÝ SÝR Stanislav Zámečník, Ostrava – Poruba |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
ZÁKYS HLAVNICKÝ FARMÁŘSKÝ Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Hukvaldský lopaťák hruškový Hukvaldská pekárna s.r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Karamelový větrník – Labužník Celiak Labumix s.r.o. |
7. |
Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 13 pivo silné polotmavé SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Hranáček – rajčata cherry podlouhlá červená Farma Bezdínek s.r.o. |
9. |
Ostatní |
Libavský MED PASTOVÝ Dalibor Vraník, Budišov nad Budišovkou |
„Těší nás, že se do soutěže, přes současnou situaci s koronavirem v kraji přihlásilo celkem 27 výrobců s 97 výrobky. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků, ve které zvítězila Hukvaldská pekárna a obhájila tak značku z roku 2015, pro tentokrát s Hukvaldským lopaťákem hruškovým“, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF