Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách – únor 2021
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
Kadmium
Dietární expozice kadmia v kombinaci s dalšími zdroji (kouření, pracovní expozice, aj.) může představovat významný rizikový faktor. Kontrola by měla být zaměřena především na rostlinné produkty (zelenina a cereálie) a specifické potraviny živočišného původu. K významným expozičním zdrojům patří brambory, běžné a jemné pečivo, mouka a bramborové lupínky. Nejvyšší koncentrace kadmia byly zaznamenány v kakau, bramborových lupíncích, špenátu, koření, celeru, arašídech, čokoládě a čokoládových cukrovinkách, sóji, vepřových játrech a hořčici. Podíl potravin živočišného původu na expozici kadmiu je ve srovnání s rostlinnými potravinami nízký.
Evropská Komise předložila dokument od EFSA s daty výskytu kadmia v různých potravinách pro možnou diskusi o revizi ML pro kadmium. Jedná se o kategorie kořenové a hlíznaté zeleniny, ostatních druhů zeleniny, obilovin, ovoce, olejnatých semen, hub, skořápkových plodů, počáteční a pokračovací kojenecké výživy, nápoje pro kojence a malé děti, sůl, a další. Níže jsou uvedeny příklady z návrhu ML pro některé kategorie potravin (poznámka – výčet kategorií potravin z návrhu, a tedy i výčet ML, není v níže uvedené tabulce úplný).
Návrh revidovaných a nových ML:
Potraviny (1) |
|
|
3.2 |
Kadmium |
ML |
3.2.1 |
Ovoce (27) a skořápkové plody (27) |
|
3.2.1.2 |
Maliny |
0,040 |
3.2.1.4.1 |
Skořápkové plody kromě piniových oříšků |
0,20 |
3.2.1.4.2 |
Piniové oříšky |
0,30 |
3.2.5 |
Košťálová zelenina (27) |
|
3.2.5.1 |
Košťálová zelenina jiná než listová |
0,040 |
3.2.6 |
Košťálová zelenina listová |
0,10 |
3.2.9 |
Houby (27) |
|
3.2.9.3 |
Volně rostoucí houby |
0,50 |
3.2.11 |
Olejnatá semena (*) |
|
3.2.11.4 |
Hořčičná semena |
0,30 |
3.2.11.5 |
Lněná a slunečnicová semena |
0,50 |
3.2.11.6 |
Maková semena |
1,2 |
3.2.20 |
Sůl |
0,50 |
Potraviny uvedené v příloze nařízení, které byly v souladu s právními předpisy uvedeny na trh před 1. lednem 2022 (datum použitelnosti nových ML), mohou zůstat na trhu do 30. června 2022.
Olovo
Obsah olova v potravinách vyžaduje trvalou pozornost kontrolního systému. Pozornost je nutno věnovat především kontrole obilovin a výrobků z nich, brambor a některých dalších potravin především
rostlinného původu.
Komise předkládá návrh nařízení pozměňující a doplňující ML olova pro výživu kojenců a malých dětí, droby, víno, aromatizované víno, likérové víno, sušené koření a sůl.
Aktuální návrh ML:
3.1 |
Olovo |
Maximální množství(mg/kg čerstvé hmotnosti) |
3.1.2 |
Počáteční, pokračovací kojenecká výživa a výživa pro malé děti (*) uváděná na trh ve formě prášku (3) (29) uváděná na trh v tekuté formě (3) (29) |
0,020 0,010 |
3.1.3 |
Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti (3) (29), kromě příkrmů uvedených v bodě 3.1.5 |
0,020 |
3.1.4 |
Potraviny pro zvláštní léčebné účely určené speciálně pro kojence a malé děti, kromě těch uvedených v bodě 3.1.5 uváděné na trh ve formě prášku (3) (29) uváděné na trh v tekuté formě (3) (29) |
0,020 0,010 |
3.1.5 |
Nápoje pro kojence a malé děti, takto označené a prodávané, kromě nápojů uvedených v bodech 3.1.2 a 3.1.4 které jsou uváděny na trh v tekuté formě nebo které mají být které mají být připraveny louhováním nebo vařením (29) |
0,020 |
3.1.7 |
Droby (6) ze skotu a z ovcí z prasat z drůbeže |
0,20 0,15 0,10 |
3.1.13 |
Kořenová a hlíznatá zelenina (kromě kozí brady, čerstvého zázvoru a čerstvé kurkumy), cibulová zelenina, košťálová zelenina vytvářející růžice, košťálová zelenina vytvářející hlávky, kedlubny, lusková zelenina a stonková zelenina (27) (53) |
0,10 |
3.1.15 |
Volně rostoucí houby, čerstvá kurkuma a čerstvý zázvor |
0,80 |
3.1.21 |
Víno (včetně šumivého vína, s výjimkou likérového vína), jablečné, hruškové a ovocné víno (11) produkty vyprodukované ze sklizní ovoce v letech 2001 až 2015 produkty vyprodukované ze sklizní ovoce v letech 2016 až 2020 produkty vyprodukované po sklizni ovoce z roku 2021 |
0,20 0,15 0,10 |
3.1.22 |
Aromatizovaná vína, aromatizované vinné nápoje a aromatizované vinné koktejly (13) produkty vyprodukované ze sklizní ovoce v letech 2001 až 2015 produkty vyprodukované ze sklizní ovoce v letech 2016 až 2020 produkty vyprodukované po sklizni ovoce z roku 2021 |
0,15 0,10 |
3.1.23 |
Likérová vína vyrobená z hroznů (**) |
|
|
produkty vyprodukované po sklizni ovoce z roku 2021 |
0,15 |
3.1.26 |
Sušené koření (29) – z plodů a bobulí (fruit spices) – z kořenů a oddenků (root and rhizome spices) – z kůry (bark spices) – z pupenů a blizen (bud spices and flower pistil spices) – ze semen (seed spices) |
0,60 1,50 2,0 1,0 0,90 |
3.1.27 |
Sůl kromě následujících nerafinovaných solí: „fleur de sel“ a „šedá sůl“, které se sklízejí ručně ze slanisek s jílovitým dnem |
1,0 |
|
Následující nerafinované soli: „fleur de sel“ a „šedá sůl“, které se sklízejí ručně ze slanisek s jílovitým dnem |
2,0 |
Potraviny uvedené v příloze nařízení, které byly v souladu s právními předpisy uvedeny na trh před 1. lednem 2022 (datum použitelnosti nových ML), mohou zůstat na trhu do 30. června 2022.
Kyanogenní glykosidy
Kyanogenní glykosidy jsou přírodní toxiny, které chrání rostliny před škůdci. U člověka mohou způsobit
otravu v důsledku blokování enzymu přenášejícího kyslík. EK po konzultaci s členskými státy představila návrh maximálních limitů (ML) pro kyselinu kyanovodíkovou pro lněné semeno, maniok, mouku z manioku a dále pro mandle.
Aktuální návrhy ML:
Potravina |
Návrh ML pro kyselinu kyanovodíkovou v mg/kg |
Nezpracované celé, rozdrcené, rozemleté, rozloupnuté a rozsekané lněné semeno (*) |
225 |
Nezpracované celé, rozdrcené, rozemleté, rozloupnuté a rozsekané mandle uváděné na trh pro konečného spotřebitele |
20/35 |
Maniok (čerstvý, loupaný) |
50 |
Mouka z manioku |
10 |
(*) ML se nevztahuje na lněné semeno určené pro produkci oleje
Δ9-THC (Δ9-tetrahydrokanabinol)
Úřad EFSA provedl hodnocení akutní dietární expozice Δ9-THC. Z hodnocení vyplývá, že v některých případech existuje zdravotní riziko plynoucí z překročení akutní referenční dávky (AfRD 1 µg/kg tělesné váhy) pro dospělé. EK představila návrh ML pro sumu Δ9-THC a jeho kyseliny Δ9-THCA pro konopná semena a výrobky z nich nebo je obsahující (viz tabulka níže).
Návrh ML (suma Δ9-THC a Δ9-THCA):
Konopná semena |
3,0 mg/kg |
Rozemletá konopná semena (prášek z konopných semen), (částečně) odtučněná konopná semena (výlisky – koláč) (mouka z konopných semen), otruby z konopných semen |
3,0 mg/kg |
Konopný olej |
7,5 mg/kg |
Opiové alkaloidy
Opiové alkaloidy jsou přítomny v opiu (pryskyřice z nezralých makovic máku setého). Mezi zástupce opiových alkaloidů patří například morfin, kodein, thebain, noskapin, papaverin a další. Tyto alkaloidy mohou kontaminovat (například při sklizni) maková semena, která přirozeně opiové alkaloidy neobsahují (nebo jen v nepatrné míře), a skrze ně se dostat do potravin. Některé skupiny populace jako například těhotné ženy, kojenci, osoby starší 75 let nebo osoby se zhoršenou respirační funkcí jsou citlivější na nepříznivé účinky morfinu, hlavního opiového alkaloidu v máku. EK navrhla ML pro některé opiové alkaloidy v máku a v některých produktech obsahující mák (viz tabulka).
Návrh ML pro opiové alkaloidy:
Potravina |
Navrhovaný ML pro morfinové ekvivalenty |
Celá, rozdrcená, rozemletá maková semena umístěná na trh pro konečného spotřebitele |
20 |
Pekařské výrobky (**) obsahující maková semena a/nebo produkty z nich odvozené (***) |
1,5 |
(*) maximální hladina se vztahuje na součet morfinu a kodeinu, přičemž na hladinu kodeinu se použije faktor 0,2, tj. maximální hladina se vztahuje na součet morfin + 0,2 x kodein.
(**) pekařské výrobky zahrnují také pochoutky a snacky na bázi mouky k přímé spotřebě
(***) provozovatel potravinářského podniku dodávající mák provozovateli potravinářského podniku vyrábějící pekařské výrobky poskytne takovému výrobci veškeré potřebné informace, případně včetně analytických údajů, aby umožnil výrobci pekařských výrobků uvádět na trh výrobky v souladu s maximálním limitem
Námelové alkaloidy
Námelové alkaloidy jsou toxické látky s halucinogenními účinky produkované houbou Claviceps purpurea, která kolonizuje obilná zrna (zejména žito, ale i pšenici) za vzniku makroskopicky viditelných námelových sklerocií. EK navrhuje snížit dosavadní ML pro sklerocia námele na 0,2 g/kg (doposud 0,5 g/kg); tato hodnota bude lépe odpovídat zamýšleným maximálním limitům pro námelové alkaloidy. EFSA posuzoval expozici námelovým alkaloidům, ukázalo se, že u častých konzumentů může dojít u mladších věkových kategorií k občasnému mírnému překročení hodnoty akutní a chronické expozice.
EK navrhla stanovit maximální limity pro různé výrobky na bázi obilovin. Hodnota maximálního limitu představuje sumu 12 námelových alkaloidů (ergometrin, ergosin, ergokornin, ergotamin, ergokristin, ergokryptin a jejich příslušné -ininové formy).
Aktuálně navržené maximální hodnoty:
Potravina |
návrh ML |
2.9.1 Sklerocia námele |
|
2.9.1.1 Nezpracované obiloviny kromě kukuřice, žita a rýže |
0,2 g/kg |
Nezpracované žito |
0,5 g/kg do 30. 6. 2023 |
2.9.2 Námelové alkaloidy |
|
2.9.2.1 Výrobky z mletých obilovin – ječmene, pšenice, špaldy a ovsa – „světlá mouka“ – s obsahem popela méně než 900 mg/100 g |
100 µg/kg |
2.9.2.2 Pšeničný lepek |
250 µg/kg |
2.9.2.2 Výrobky z mletých obilovin – ječmene, pšenice, špaldy a ovsa – celozrnná mouka“ – s obsahem popela rovno či více než 900 mg/100 g |
150 µg/kg |
2.9.2.3 Výrobky z mletých obilovin – žita |
500 µg/kg do 30. 6. 2023, 250 µg/kg od 1. 7. 2023 |
2.9.2.4 Obilné příkrmy určené pro kojence a malé děti |
20 µg/kg |
Tropanové alkaloidy
Tropanové alkaloidy jsou rostlinné toxiny, jejichž zdrojem jsou rostliny z čeledi lilkovitých (lilek černý, durman, blín) a svlačcovitých (svlačec obecný, opletník plotní) při jejich nedostatečné eliminaci. Semena plevelů se pak dostanou do zrna pěstované kultury. Kontaminací jsou ohroženy zejména tzv. nepravé obiloviny, jako je proso, čirok a pohanka z důvodu podobného tvaru semen. V současné době je regulován nařízením Komise (ES) č. 1881/2006 obsah atropinu a skopolaminu pouze v příkrmech pro kojence a malé děti.
Podle hodnocení dietární expozice úřadem EFSA může docházet u některých skupin populace (zejména u kojenců, batolat a dětí) k překročení bezpečné hladiny atropinu a skopolaminu. Vysoké nálezy těchto dvou tropanových alkaloidů byly zjištěny v čajích a bylinných nálevech, cereálních tyčinkách a koření a v některých kukuřičných výrobcích. Z těchto důvodů jsou navrženy maximální limity i pro tyto kategorie potravin.
Aktuálně navržené maximální hodnoty:
Tropanové |
návrh ML (µg/kg) |
|
|
Atropin |
Skopolamin |
8.2.1 Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti obsahující proso, čirok, pohanku, kukuřici nebo produkty z nich odvozené |
1,0 |
1,0 |
|
Suma atropinu a |
|
8.2.2 Nezpracované proso a čirok |
5 |
|
8.2.3 Nezpracovaná kukuřice kromě: – nezpracované kukuřice pro účely zpracování „mokrým“ mletím |
15 |
|
8.2.4 Nezpracovaná pohanka |
10 |
|
8.2.5 Kukuřice pro výrobu popkornu |
5 |
|
8.2.6 Pohanka uváděná na trh pro konečného spotřebitele |
10 |
|
8.2.7 Bylinné čaje (sušený produkt) s výjimkou bylinných čajů uvedených v bodě 8.2.8 |
25 |
|
8.2.8 Bylinné čaje ze semen fenyklu, anýzových semen a směsi složené výhradně z těchto semen, pokud nejsou určeny pro kojence a malé děti |
50 |
|
8.2.9 Bylinné čaje (v tekuté formě) |
0,2 |
Ochratoxin A
Ochratoxin A je látka produkovaná plísněmi rodu Aspergillus. Maximální limity ochratoxinu A jsou u vybraných potravin stanoveny nařízením Komise (ES) č. 1881/2006 a od jejich stanovení byly několikrát revidovány. Na půdě Evropské Komise bylo navrženo, aby se maximální limity stanovily i u některých dalších potravin, jako je např. sušené ovoce jiné než rozinky či kakao. Úřad EFSA byl požádán o vědecké stanovisko k ochratoxinu A v potravinách.
V současné době se diskutuje o návrhu ML pro ochratoxin A v potravinách, pro které v současné době limit neexistuje a o návrhu ML v potravinách, pro které v současné době limity existují, a uvažuje se o jejich úpravě.
Aktuální návrhy ML:
Potravina |
Návrh maximálních limitů (µg/kg) |
Sušené hrozny révy vinné (korintky, rozinky a sultánky) a sušené fíky Ostatní sušené ovoce |
8,0 2,0 |
Všechno koření včetně sušeného koření kromě Capsicum spp. Capsicum spp. (sušené plody, celé nebo mleté, včetně chilli, mletého chilli, kayenského pepře a papriky) Směsi koření |
15 20 15 |
Sušené bylinky Kořen zázvoru Proskurník lékařský, kořeny pampelišky, květy pomerančovníku (orange blossoms) pro použití v bylinných čajích |
10 15 20 |
Slunečnicová, dýňová, melounová, konopná semena, sójové boby a produkty z nich zpracované |
5,0 |
Pistácie |
5,0 |
Kořen lékořice umístěný na trh pro konečného spotřebitele Lékořicové bonbóny (candies) Lékořicový prášek získaný přímo z kořene lékořice Lékořicový prášek získaný z čistého lékořicového extraktu |
20 20 20 80 |
Kakaový prášek prodávaný konečnému spotřebiteli nebo jako složka |
3,0 |
Pražená kávová zrna a mletá pražená káva kromě rozpustné kávy |
3,0 |
Rozpustná káva (instantní káva) |
5,0 |
Návrh rozdělit stávající kategorii 2.2.2 (v nařízení 1881/2006):
2.2.2 a: Všechny produkty pocházející z nezpracovaných obilovin, včetně |
3,0 |
2.2.2 b: Pečivo (včetně malého běžného pečiva), jemné a trvanlivé pečivo, sušenky, svačinky z obilovin a snídaňové cereálie |
2,0 – 3,0 |
2.2.2 c: Nápoj ze sladu |
3,0 |
Aflatoxiny
EFSA zrealizoval a publikoval nové vědecké stanovisko k aflatoxinům v potravinách, ve kterém byla zohledněna nová data a nové poznatky. Byla přepočítána rizika pro rozvoj rakoviny. Největší expozice je předpokládána z jemného pečiva obsahujícího suché skořápkové plody. Nicméně i přes přepočítání rizik závěr zůstává stejný – aflatoxiny představují vážné riziko ohrožení zdraví.
V současné chvíli probíhá diskuze k úpravě stávajícího ML (v nařízení 1881/2006) pro mandle a výrobky z nich a rozšíření ML pro další koření, bylinky, ochucovadla (condiments), zmrzliny a dezerty, kakao a výrobky z něj.
T-2 a HT-2 toxiny
T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a jsou produkovány některými plísněmi rodu Fusarium sp. Jejich obsah v obilovinách a výrobcích z nich je předmětem monitorování s cílem nashromáždit potřebná data pro úřad EFSA (maximální limity zatím nebyly stanoveny). EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU. Podle indikativních hodnot z uvedeného doporučení jsou navrženy ML:
|
Navrhované ML v µg/kg |
1. Nezpracované obiloviny |
|
1.1 ječmen, kukuřice a tvrdá pšenice (18)(37) |
100 |
1.2 oves (s plevou) (18) |
1250 |
1.3 jiné obiloviny (18) |
50 |
2. Zrna obilovin umístěná na trh pro konečného spotřebitele |
|
2.1 oves, ječmen, kukuřice a tvrdá pšenice |
50 |
2.2 jiné obiloviny |
20 |
3. Výrobky z obilovin |
|
3.1 obilné otruby, mleté výrobky z ovsa včetně ovesných vloček a mleté výrobky z kukuřice |
50 |
3.2 jiné mleté výrobky z obilovin |
20 |
3.3 chléb (včetně malého běžného pečiva), jemné a trvanlivé pečivo, sušenky, svačinky z obilovin, snídaňové cereálie včetně tvarovaných cereálních vloček kromě ovesných vloček, těstoviny |
Varianta A: 20 |
3.4 obilné příkrmy určené pro kojence a malé děti |
10 |
Deoxynivalenol (DON)
DON je mykotoxin, který je produkován zejména plísněmi rodu Fusarium, objevuje se hlavně v obilných
zrnech. EFSA hodnotil riziko pro zdraví lidí i zvířat, které zahrnuje DON i jeho modifikované formy – 3-acetyl-DON, 15-acetyl-DON a DON-3-glukosid v potravinách a krmivech. Stanovil skupinový TDI pro výše zmíněné látky na 1 µg/kg těl. hm. Skupinová ARfD byla odvozena na 8 µg/kg těl. hm. Odhady akutní expozice jsou pod těmito hodnotami, nezvyšují zdravotní riziko pro lidi. Odhadovaná průměrná chronická expozice byla však nad TDI pro skupinu kojenců a dětí, vysoké expozice se objevily i u dospívajících a dospělých, což vzbuzuje obavy s ohledem na lidské zdraví. V nařízení č. 1881/2006 jsou stanoveny limity DON v obilovinách a výrobcích z nich pouze pro DON jako takový, bez modifikovaných forem.
Po diskuzi s členskými státy EK navrhla ML pouze pro DON jako takový (bez jeho modifikovaných forem, pro které není v současné chvíli dostatek dat pro stanovení ML). V budoucnu se bude jednat i o modifikovaných formách. EK tedy navrhuje ML pro samostatný DON a střední míru snížení ze stávajících limitů (viz tabulka níže).
Aktuální navržené ML:
1 |
Deoxynivalenol |
Poznámky |
Navržené ML |
1.1 |
Nezpracované obiloviny |
kromě rýže, produktů v kat. 1.2, 1.3 a nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím maximální limit se vztahuje na nezpracované obiloviny uváděné na trh k prvotnímu zpracování |
1000 |
1.2 |
Nezpracovaná tvrdá pšenice a nezpracovaná kukuřice |
maximální limit se vztahuje na nezpracované obiloviny uváděné na trh k prvotnímu zpracování výjimka se týká pouze nezpracované kukuřice, u které je zřejmé, např. na základě označování, místa určení, že je určena pouze k použití v procesu mokrého mletí (výroba škrobu) |
1250 |
1.3 |
Nezpracovaný oves (s plevou) |
maximální limit se vztahuje na nezpracované obiloviny uváděné na trh k prvotnímu zpracování |
1750 |
1.4 |
Obiloviny umístěné na trh pro konečného spotřebitele |
kromě rýže |
750
|
1.5 |
Produkty z mletých obilovin |
kromě rýžových produktů a produktů v kat. 1.6 |
600 |
1.6 |
Mleté produkty z kukuřice |
zde se stálé jedná o možném rozdělení této kategorie na dvě podkategorie (podle velikosti částic pomleté frakce) s dvěma maximálními limity |
1000 |
1.7 |
Chléb, ostatní pečivo včetně jemného pečiva, svačinky z obilovin a snídaňové |
kromě rýžových produktů |
400 |
1.8 |
Těstoviny |
těstovinami se myslí těstoviny s vlhkostí přibližně 12 % |
500 |
1.9 |
Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti |
kromě rýžových produktů maximální limit se vztahuje na sušinu produktu sušina je určena v souladu s nařízením (ES) č. 401/2006 |
150 |
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení. Jelikož toto přezkoumání musí být hotovo do dubna 2021, EK zahájila diskuzi nad možnými změnami porovnávacích hodnot. Aktuálně jsou navrhovány tyto změny v porovnávacích hodnotách:
Potravina |
Aktuální porovnávací |
Navržená nová porovnávací hodnota (µg/kg) |
Hranolky (k přímé spotřebě) |
500 |
500 |
Bramborové lupínky z čerstvých brambor a z bramborového těsta Bramborové krekry |
750 |
600 |
Měkký chléb a) Pšeničný chléb b)Měkký chléb, jiný než pšeničný chléb |
50 100 |
50 75 |
Snídaňové cereálie (kromě obilné kaše) — výrobky z otrub a celozrnné cereálie, neobalená zrna pufovaná v pufovacím dělu — pšeničné (včetně pšenice špaldy) a žitné výrobky — výrobky z kukuřice, ovsa, ječmene a rýže — obalená zrna pufovaná v pufovacím dělu |
300 |
200 |
Sušenky a oplatky (včetně spekulatius) Krekry s výjimkou bramborových krekrů (včetně obilných pikantních snacků) Křupavý chléb Perník Ostatní jemné/trvanlivé pečivo a koláče |
350
350 800 — |
300 250
300 700 200 |
Pražená káva |
400 |
400 |
Instantní (rozpustná) káva |
850 |
850 |
Náhražky kávy a) náhražky kávy výhradně z obilovin b) náhražky kávy ze směsi obilovin a čekanky c) náhražky kávy výhradně z čekanky |
500 4000 |
450
3500 |
Potraviny pro malé děti, obilné příkrmy pro kojence a malé děti, kromě sušenek a sucharů |
40 |
40 |
Sušenky a suchary pro kojence a malé děti |
150 |
100 |
Dále jsou navrhovány nové porovnávací hodnoty pro další potraviny, z nichž některé jsou uvedeny v doporučení Komise (EU) 2019/1888 o monitorování přítomnosti akrylamidu v některých potravinách, a jiné byly určeny na základě dat o výskytu akrylamidu v EFSA databázi.
Potravina |
Navržená porovnávací hodnota (µg/kg) |
Pokrmy na bázi brambor (jako je rösti) – rösti – jiné |
600 800 250 |
Bramborové krokety |
300 |
Sušené švestky |
60 |
Stolní olivy |
300 |
Stolní olivy (konzervované) |
400 |
Ovocné lupínky/chipsy |
250 |
Zeleninové lupínky jiné než bramborové a obilninové |
700 |
Kakaový prášek |
150 |
Zpracovaná cibule |
700 |
Zeleninové hranolky jiné než bramborové |
500 |
Glycidyl estery a 3-MCPD estery
Evropská Komise na jednání pracovní skupiny pro kontaminanty v potravinách otevřela diskuzi ohledně
možnéhonastavení maximálních limitů (ML) pro 3-MCPD estery a glycidyl estery u skupin potravin jiných, než jsou rostlinné oleje, rybí oleje, počáteční kojenecká a pokračovací výživa a výživa pro malé děti. V úvahu připadají ML pro následující kategorie potravin: margaríny a podobné produkty; rybí maso/produkty; obilné příkrmy pro kojence a malé děti (včetně sušenek a sucharů); pokrmy k přímé spotřebě pro kojence a malé děti; chléb a pečivo jiné než křupavý chléb; křupavý chléb; sušenky (včetně sušenek s náplní); krekry; trvanlivé pečivo a koláče; majonéza; koření a extrakty; doplňky stravy obsahující speciální mastné kyseliny; bramborové/zeleninové lupínky; hranolky; (čokoládové) pomazánky; snídaňové cereálie.