Bezpečnost potravin

Výroba potravin ze Slunce a vzduchu je efektivnější než klasické plodiny

Vydáno: 28. 6. 2021
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Mezinárodní tým badatelů z Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology, University of Naples Federico II, Weizmann Institute of Science a Porter School of the Environment and Earth Sciences zjistil, že vyrábět potraviny ze slunečního záření a vzduchu je mnohem efektivnější než tradiční zemědělství.

Kredit: Eva Decker / Wikimedia Commons.Myšlenkou „potravin ze vzduchu“ se vědci zabývají již několik let. Tato technologie kombinuje obnovitelnou energii s uhlíkem ze vzduchu, díky čemuž vhodné bakterie vyrábějí jedlé proteiny. Například ve Finsku by v roce 2023 měli spustit demonstrační zařízení projektu Solar Food.

Vědci ve zmíněné nové studii porovnali efektivitu pěstování typické polní plodiny, v tomto případě sóji s technologií potravin ze vzduchu.

Pro účely tohoto výzkumu badatelé postavili systém pro výrobu potravin ze vzduchu. Tento systém vyrábí elektřinu pomocí solárních panelů a s využitím oxidu uhličitého ze vzduchu pěstuje mikroby v bioreaktoru. Bakterie vyrábějí protein, který je po nezbytných úpravách poživatelný, ať už lidmi nebo zvířaty.

Srovnání tohoto systému s 10 kilometry čtverečními pole sóji ukázalo, že potrava ze vzduchu je oproti klasickému pěstování plodiny asi 10krát efektivnější.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Growing food with air and solar power: More efficient than planting crops (phys.org)

 

Zdroj: Gate2Biotech