Webinář ke Světovému dni výživy 2021
Webinář se bude konat online dne 19. 10. 2021.
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu Vás zvou na webinář pořádaný k příležitosti Světového dne výživy (World Food Day) a Mezinárodního roku ovoce a zeleniny.
Na webináři budou odborníci diskutovat aktuální témata Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) ve světovém i lokálním měřítku a vystoupí s příspěvky na témata potravinové systémy a ovoce a zelenina. Webinář „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé výživy“ se koná 19. 10. 2021 od 9:30 do 11:30 online, prostřednictvím aplikace MS Teams.
Na akci vystoupí řada českých expertů, kteří přiblíží podrobnosti evropské strategie „Od farmáře ke spotřebiteli“ v kontextu ekologického zemědělství, roli ovoce a zeleniny ve zdravé výživě, vliv šlechtění rostlin na výživovou hodnotu, vztah farmáře a spotřebitelů a také inovace v pěstování zeleniny, jako jsou například aquaponie a vertikální farmy.
Účast na webináři je zdarma, nezapomeňte se registrovat nejpozději do 17. 10. 2021, počet míst je omezený. Více podrobností naleznete v přiložených dokumentech s pozvánkou na akci a podrobným programem.
Přílohy
Program:
9:30 – 9:40
Zahájení
Ing. Jiří Šír, náměstek ministra zemědělství
9:40 – 9:45
Informace z FAO, Summit OSN k potravinovým systémům
Mgr. Jiří Jílek, MBA., stálý představitel při FAO
9:45 – 10:00
Budoucnost ekologického zemědělství – Farm to Fork a další vývoj
Ing. Josef Makovský, Ph.D, Ministerstvo zemědělství
10:05 – 10:20
Význam ovoce a zeleniny ve výživě
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., Společnost pro výživu
10:25 – 10:40
Vliv šlechtění na kvalitu ovoce a zeleniny s využitím aktuálních genetických poznatků
doc. Dr. Ing. Pavel Vejl, Česká zemědělská univerzita v Praze
10:45 – 11:00
KPZ – přímá cesta ke kvalitním potravinám často začíná u ovoce a zeleniny
Ing. Alena Wranová, Asociace místních potravinových iniciativ
11:05 – 11:20
Vertikální aquaponické farmy jako možnost udržitelné produkce zeleniny
Ing. Michal Netolický, Flenexa
11:20 – 11:35
Otázky a odpovědi
11:35
Závěr a poděkování