Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021
Prezentace z webináře, který se uskutečnil 19. 10. 2021.
V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé výživy“.
Aktuální téma navazuje na Summit OSN pro potravinové systémy a připomíná potřebu rozvoje udržitelných potravinových systémů v reakci na stávající krizi vyvolanou COVID-19 a narušením dopravních toků a také v souvislosti se změnou klimatu. Světový den výživy (World Food Day) se slaví jako připomínka založení Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství – FAO. Každoroční seminář v ČR (stejně jako akce konané v dalších státech nebo samotnou organizací FAO) je zaměřen na propagaci zdravé výživy a udržitelného zemědělství.
Zástupci MZe, Společnosti pro výživu a Stálý představitel ČR při FAO v úvodu připomněli trvale vysoké počty hladovějících ve světě v kontrastu s problematikou obezity, nedostatečné zastoupení zeleniny a ovoce v dietě a výzvy, kterým čelí potravinový systém v ČR i celosvětově, jako je rostoucí cena energií, růst cen potravinových komodit a klimatická změna. Na tyto výzvy musí reagovat i aktuální strategie na úrovni EU. Rok 2021 je připomínán jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny, proto byly odborné příspěvky zaměřeny také na problematiku pěstování, komercializace a konzumace ovoce a zeleniny.
Online akce, která z epidemických důvodů již podruhé nahradila tradiční seminář, přilákala přes 100 zájemců z řad odborné veřejnosti, studentů, firem a výživových poradců.
Záznam celého webináře můžete nalézt na Youtube kanálu MZe.
Přílohy
- „Budoucnost ekologického zemědělství – Farm to Fork a další vývoj“ – Ing. Josef Makovský, Ph.D, Ministerstvo zemědělství (PDF, 4 MB)
- „Význam ovoce a zeleniny ve výživě“ – prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., Společnost pro výživu (PDF, 749 KB)
- „Vliv šlechtění na kvalitu ovoce a zeleniny s využitím aktuálních genetických poznatků“ – doc. Dr. Ing. Pavel Vejl, Česká zemědělská univerzita v Praze (PDF, 7 MB)
- „KPZ – přímá cesta ke kvalitním potravinám často začíná u ovoce a zeleniny“ – Ing. Alena Wranová, Asociace místních potravinových iniciativ (PDF, 5 MB)
- „Vertikální aquaponické farmy jako možnost udržitelné produkce zeleniny“ – Ing. Michal Netolický, Flenexa (PDF, 2 MB)
Zdroj: Ministerstvo zemědělství