Bezpečnost potravin

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021

Vydáno: 25. 10. 2021
Autor: MZe, Společnost pro výživu

Prezentace z webináře, který se uskutečnil 19. 10. 2021.

V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé výživy“.

Aktuální téma navazuje na Summit OSN pro potravinové systémy a připomíná potřebu rozvoje udržitelných potravinových systémů v reakci na stávající krizi vyvolanou COVID-19 a narušením dopravních toků a také v souvislosti se změnou klimatu. Světový den výživy (World Food Day) se slaví jako připomínka založení Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství – FAO. Každoroční seminář v ČR (stejně jako akce konané v dalších státech nebo samotnou organizací FAO) je zaměřen na propagaci zdravé výživy a udržitelného zemědělství.

Zástupci MZe, Společnosti pro výživu a Stálý představitel ČR při FAO v úvodu připomněli trvale vysoké počty hladovějících ve světě v kontrastu s problematikou obezity, nedostatečné zastoupení zeleniny a ovoce v dietě a výzvy, kterým čelí potravinový systém v ČR i celosvětově, jako je rostoucí cena energií, růst cen potravinových komodit a klimatická změna. Na tyto výzvy musí reagovat i aktuální strategie na úrovni EU. Rok 2021 je připomínán jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny, proto byly odborné příspěvky zaměřeny také na problematiku pěstování, komercializace a konzumace ovoce a zeleniny.

Online akce, která z epidemických důvodů již podruhé nahradila tradiční seminář, přilákala přes 100 zájemců z řad odborné veřejnosti, studentů, firem a výživových poradců.

Záznam celého webináře můžete nalézt na Youtube kanálu MZe.

Přílohy

 

 

Zdroj: Ministerstvo zemědělství