Přednáška: Probiotické potraviny
Přednáška se koná v rámci potravinářských úterků 26. dubna 2022 v Praze 1 na Novotného lávce.
Česká potravinářská společnost, z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací pořádají odbornou akci v rámci potravinářských úterků na téma PROBIOTICKÉ POTRAVINY.
Přednáška Prof. Ing. Evy Vlkové, Ph.D. se koná dne 26. dubna 2022 od 14:30 hodin v Klubu techniků na Novotného lávec č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.
ABSTRAKT
Střevní mikrobiota má mnoho rozmanitých funkcí, které mohou být narušeny v důsledku dysbiózy. Navodit rovnovážný stav lze vhodným složením diety s obsahem probiotik a prebiotik. Probiotika jsou živé mono či směsné kultury mikroorganismů, které, pokud jsou podávány v dostatečném množství, poskytují hostiteli zdravotní přínos. Mikroorganismy s probiotickým účinkem mohou být obsaženy v potravinách, především fermentovaných, nebo v doplňcích stravy. Pro kontrolu jejich mikrobiologické kvality jsou používány téměř výhradně kultivační postupy.
Legislativní předpisy a metodiky jsou vcelku vyhovující pro stanovení probiotických mikroorganismů v kysaných mléčných výrobcích. Avšak legislativní rámec a dosud zavedené metodické postupy neumožňují účinnou kontrolu složení probiotických doplňků stravy. Může docházet ke klamání spotřebitelů a dozorové orgány nemají nástroje k účinným opatřením, která by tomu zamezila. Je tedy nezbytné hledat efektivní postupy použitelné pro spolehlivou detekci a kvantifikaci jednotlivých probiotických druhů mikroorganismů v doplňcích stravy.
Zdroj: ÚZEI
Foto: Shutterstock