Bezpečnost potravin

Přednáška: Probiotické potraviny

Vydáno: 13. 4. 2022
Autor: ÚZEI

Přednáška se koná v rámci potravinářských úterků 26. dubna 2022 v Praze 1 na Novotného lávce.

 

Česká potravinářská společnost, z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací pořádají odbornou akci v rámci potravinářských úterků na téma PROBIOTICKÉ POTRAVINY.

Přednáška Prof. Ing. Evy Vlkové, Ph.D. se koná dne 26. dubna 2022 od 14:30 hodin v Klubu techniků na Novotného lávec č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.


ABSTRAKT

Střevní mikrobiota má mnoho rozmanitých funkcí, které mohou být narušeny v důsledku dysbiózy. Navodit rovnovážný stav lze vhodným složením diety s obsahem probiotik a prebiotik. Probiotika jsou živé mono či směsné kultury mikroorganismů, které, pokud jsou podávány v dostatečném množství, poskytují hostiteli zdravotní přínos. Mikroorganismy s probiotickým účinkem mohou být obsaženy v potravinách, především fermentovaných, nebo v doplňcích stravy. Pro kontrolu jejich mikrobiologické kvality jsou používány téměř výhradně kultivační postupy.

Legislativní předpisy a metodiky jsou vcelku vyhovující pro stanovení probiotických mikroorganismů v kysaných mléčných výrobcích. Avšak legislativní rámec a dosud zavedené metodické postupy neumožňují účinnou kontrolu složení probiotických doplňků stravy.  Může docházet ke klamání spotřebitelů a dozorové orgány nemají nástroje k účinným opatřením, která by tomu zamezila. Je tedy nezbytné hledat efektivní postupy použitelné pro spolehlivou detekci a kvantifikaci jednotlivých probiotických druhů mikroorganismů v doplňcích stravy.
 

 

Zdroj: ÚZEI

Foto: Shutterstock