Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách – červen 2022
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
Aflatoxiny
EFSA zrealizoval a publikoval nové vědecké stanovisko k aflatoxinům v potravinách, ve kterém byla zohledněna nová data a nové poznatky. Byla přepočítána rizika pro rozvoj rakoviny. Největší expozice je předpokládána z jemného pečiva obsahujícího suché skořápkové plody. Nicméně i přes přepočítání rizik závěr zůstává stejný – aflatoxiny představují vážné riziko ohrožení zdraví.
V současné chvíli probíhá diskuze k úpravě stávajícího ML (v nařízení 1881/2006) pro mandle a výrobky z nich a rozšíření ML pro další koření, bylinky, ochucovadla (condiments), zmrzliny a dezerty, kakao a výrobky z něj a obilný lepek.
T-2 a HT-2 toxiny
T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a jsou produkovány některými plísněmi rodu Fusarium sp. Jejich obsah v obilovinách a výrobcích z nich je předmětem monitorování s cílem nashromáždit potřebná data pro úřad EFSA (maximální limity zatím nebyly stanoveny). EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU. Podle indikativních hodnot z uvedeného doporučení jsou navrženy ML:
Potraviny (1) |
Navrhované ML pro sumu T-2 and HT-2 toxinu(µg/kg) |
|
2.7 |
T-2 A HT-2 toxin (17) |
|
2.7.1 |
Nezpracované obiloviny(18)
|
100 1250 |
2.7.2 |
Obiloviny umístěné na trh pro konečného spotřebitele
|
50 |
2.7.3 |
Výrobky z mletých obilovin
|
50 20 |
2.7.4 |
Snídaňové cereálie složeny nejméně z 75 % obilných otrub, mletých ovesných produktů, mletých kukuřičných produktů a/nebo celozrnného ovsa, ječmene, kukuřice a tvrdé pšenice |
50 |
2.7.5 |
Malé běžné pečivo, těstoviny (v suchém stavu) (22), svačinky z obilovin a snídaňové cereálie jiné než ty z kategorie 2.7.4 |
20 |
2.7.6 |
Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti (3) (7) |
10 |
2.7.7 |
Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely určené speciálně pro kojence a malé děti (3) (10) |
10 |
Deoxynivalenol
Deoxynivalenol (DON) je mykotoxin, který je produkován zejména plísněmi rodu Fusarium, objevuje se hlavně v obilných zrnech. EFSA hodnotil riziko pro zdraví lidí i zvířat, které zahrnuje DON i jeho modifikované formy – 3-acetyl-DON, 15-acetyl-DON a DON-3-glukosid v potravinách a krmivech. Stanovil skupinový TDI pro výše zmíněné látky na 1 µg/kg těl. hm. Skupinová ARfD byla odvozena na 8 µg/kg těl. hm. Odhady akutní expozice jsou pod těmito hodnotami, nezvyšují zdravotní riziko pro člověka. Odhadovaná průměrná chronická expozice byla však nad TDI pro skupinu kojenců a dětí, vysoké expozice se objevily i u dospívajících a dospělých, což vzbuzuje obavy s ohledem na lidské zdraví. V nařízení č. 1881/2006 jsou stanoveny limity DON v obilovinách a výrobcích z nich pouze pro DON jako takový, bez modifikovaných forem.
Po diskuzi s členskými státy EK navrhla ML pouze pro DON jako takový (bez jeho modifikovaných forem, pro které není v současné chvíli dostatek dat pro stanovení ML). V budoucnu se bude jednat i o modifikovaných formách. EK tedy navrhuje ML pro samostatný DON a střední míru snížení stávajících limitů (viz tabulka níže).
Potraviny (1) |
Navrhované ML (µg/kg) |
|
2.4 |
Deoxynivalenol (17) |
|
2.4.1 |
Nezpracované obiloviny (18) kromě potravin uvedených v 2.4.2 a 2.4.3 |
1000 |
2.4.2 |
Nezpracovaná tvrdá pšenice (18) a nezpracovaná kukuřice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím (37) |
1500 |
2.4.3 |
Oves s plevami (18) |
1750 |
2.4.4 |
Obiloviny umístěné na trh pro konečného spotřebitele, kukuřice na pražení a popkorn |
750 |
2.4.5 |
Produkty z mletých obilovin kromě potravin uvedených v 2.4.6 |
600 |
2.4.6 |
Mleté produkty z kukuřice
|
750 250 |
2.4.7 |
Malé běžné pečivo, svačinky z obilovin a snídaňové cereálie |
400 |
2.4.8 |
Těstoviny (v suchém stavu) (22) |
600 |
2.4.9 |
Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti (3) (7) |
150 |
2.4.10 |
Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely určené speciálně pro kojence a malé děti (3) (10) |
150 |
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.
Zároveň toto nařízení uvádí, že by mělo být zváženo stanovení maximálních limitů (jako doplnění nař. 2017/2158) akrylamidu v určitých potravinách.
Aktuálně probíhá diskuze nad změnami porovnávacích hodnot a možné stanovení ML v potravinách z přílohy IV nařízení 2017/2158:
Potravina |
Aktuální porovnávací hodnota (µg/kg) z nařízení 2017/2158 |
Navržená nová porovnávací hodnota (µg/kg) |
Navržený maximální limit (µg/kg) |
Hranolky (k přímé spotřebě) Umístěné na trh k přímé spotřebě nebo po přípravě v laboratoři podle instrukcí na obalu (standardizovaná smažicí procedura bude stanovena). |
500 |
500 |
850 |
Bramborové lupínky z čerstvých brambor a z bramborového těsta Bramborové krekry Jiné bramborové výrobky z bramborového těsta (jako jsou pochutiny (savoury snacks) na bázi brambor – obsah vlhkosti < 5 %) |
750 |
700 |
1000 |
Měkký chléb (na bázi obilovin) a) Pšeničný chléb |
50 |
50 |
75 |
4. Snídaňové cereálie (kromě obilné kaše, nepečených müsli, lisovaných vloček) 4a) výrobky z otrub a celozrnné cereálie, obalená zrna pufovaná v pufovacím dělu 4b) pšeničné (včetně pšenice špaldy), ječmenné a žitné výrobky (včetně opékaných vloček)* jiné než v kategorii 4 a) 4c) výrobky z kukuřice a rýže (včetně opékaných vloček)* jiné než v kategorii 4 a) 4d) neobalená zrna pufovaná v pufovacím dělu** 4e) granola (pečené křupavé müsli) jiné než v kategorii 4 a) * jiné než celozrnné cereálie a/nebo jiné než otrubové cereálie. Obilovina přítomná v největším množství určuje kategorii. ** včetně snídaňových cereálií se zrny pufovanými v pufovacím dělu jako ingredience (v největším množství) |
300
300
150
—
— |
300
150
450
125 |
500
350
250
200 |
Sušenky a oplatky Krekry s výjimkou bramborových krekrů (včetně obilných pochutin (savoury snacks)) Křupavý chléb a suchary Perník Ostatní jemné/trvanlivé pečivo a koláče |
350 400
800 — |
300 300
700 200 |
500 500
1000 300 |
Pufované cereální koláče a) Pufované cereální koláče jiné než b) b) Pufované cereální koláče na bázi pšenice, špaldy, ječmene a žita |
|
300 |
600 |
Pražená káva |
400 |
400 |
500 |
Instantní (rozpustná) káva |
850 |
850 |
1000 |
Náhražky kávy a) náhražky kávy výhradně z obilovin b) náhražky kávy ze směsi obilovin a čekanky c) náhražky kávy výhradně z čekanky (*) Porovnávací hodnota a maximální limit, která se použije na náhražky kávy ze směsi obilovin a čekanky, zohledňuje relativní podíl těchto složek v konečném výrobku |
500 (*) |
450 (*) |
600 (*) 4500 |
Potraviny pro malé děti, obilné příkrmy pro kojence a malé děti, kromě sušenek a sucharů |
40 |
40 |
50 |
Sušenky a suchary pro kojence a malé děti prodávané pro kojence a malé děti Tato kategorie zahrnuje sušenky a suchary definované v nařízení 609/2013 a další sušenky a suchary prodávané pro kojence a malé děti. Spojením „Prodávané pro kojence a malé děti“ je myšleno použití marketingových nástrojů (např. kreslených obrázků, volných hraček, tvarů abecedy/zvířat, reklam atd.), které podporují prodej těchto výrobků kojencům a malým dětem. |
150 |
100 |
125 |
Dále jsou navrhovány nové porovnávací hodnoty pro další potraviny, z nichž některé jsou uvedeny v doporučení Komise (EU) 2019/1888 o monitorování přítomnosti akrylamidu v některých potravinách, a jiné byly určeny na základě aktuálních dat o výskytu akrylamidu v potravinách.
Potravina |
Porovnávací hodnota |
Odpovídající zmírňující opatření Nařízení 2017/2158 |
Rösti |
800 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ib |
Ostatní bramborové pokrmy (pečené nebo smažené) (včetně bramborových kroket) |
300 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ib |
Hranolky z kořenové a hlíznaté zeleniny |
500 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ib |
Oxidované černé olivy |
850 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I |
Ovocné lupínky/chipsy |
250 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ia |
Zeleninové lupínky jiné než bramborové a obilné lupínky |
700 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ia |
Zpracovaná cibule |
700 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ia |
Kakaový prášek |
450 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, V |
Glycidyl estery a 3-MCPD estery
Diskutuje se nad stanovením maximálních limitů (ML) pro 3-MCPD estery (3-MCPDE) a glycidyl estery (GE) u skupin potravin jiných, než jsou rostlinné oleje, rybí oleje, počáteční kojenecká a pokračovací výživa a výživa pro malé děti.
Aktuální návrh ML je uveden v tabulce:
Potravina |
Navrhovaný ML pro glycidyl estery (µg/kg) |
Navrhovaný ML pro sumu 3-MCPD a 3-MCPD estery (vyjádřený jako 3-MCPD) (µg/kg) |
Margaríny a podobné produkty |
750 |
1250 |
Instantní nudle |
750 |
750 |
Obilné příkrmy pro kojence a malé děti (včetně sušenek a sucharů) – ML se vztahují na potraviny umístěné na trh |
75
|
100
|
Potraviny pro děti (pokrmy pro kojence a malé děti určené k přímé spotřebě) |
15 |
25 |
Křupavý chléb |
150 |
250 |
Sušenky, (cookies) včetně sušenek s náplní |
250 |
500 |
Krekry (obilné slané tyčinky) |
150 |
500 |
Jemné pečivo a koláče |
400 |
700 |
Majonéza/omáčky na bázi rostlinného oleje |
300 |
500 |
Kořenící přípravky (seasoning) nebo extrakty |
500 |
1000 |
Doplňky stravy obsahující speciální mastné kyseliny |
400 |
750 |
Bramborové/zeleninové lupínky |
400 |
700 |
Hranolky |
250 |
400 |
(Čokoládové) pomazánky |
250 |
750 |
Snídaňové cereálie |
50 |
50 |
Kovy a jód v mořských řasách
EK požádala úřad EFSA o vypracování vědeckého stanoviska k dietární expozici kovům a jódu v mořských řasách a halofytech v EU. Na základě získaných výstupů budou EK a ČS diskutovat možné stanovení maximálních limitů.
Uhlovodíky minerálního oleje v potravinách
Na konci roku 2021 byla publikována zpráva organizace FoodWatch týkající se průzkumu obsahu uhlovodíků minerálního oleje (MOH) v potravinách. Organizace odebrala kolem 150 vzorků různých potravin v pěti zemích EU. Z výsledků je patrné, že přibližně každý osmý vzorek byl kontaminován aromatickými uhlovodíky minerálního oleje (MOAH), což je jedna z frakcí MOH, u nichž v minulosti úřadem EFSA nemohly být vyloučeny genotoxické a karcinogenní vlastnosti, což vyvolává obavy o lidské zdraví. Testovanými potravinami byly např. čokolády, margaríny, bujóny a další. Na úrovni EU prozatím neexistuje konečné vědecké stanovisko od úřadu EFSA pro MOH (včetně MOAH). ML pro MOH (a MOAH) nebyly doposud stanoveny. V roce 2020 byla EK a ČS odsouhlasena bezpečnostní hladina 1,0 mg/kg pro jednotlivé relevantní frakce MOAH v kojenecké výživě a v potravinách pro malé děti.
Dne 21. 04. 22 členské státy EU odsouhlasily harmonizovaný přístup v této věci. V prohlášení se uvádí limitní hladiny (na úrovni limitů kvantifikace), při jejichž překročení by se měly výrobky obsahující MOAH stahovat z trhu a od spotřebitelů. Na základě nejasné interpretace některých částí prohlášení se ČS a EK nedávno dohodly na změně daných částí prohlášení. Znění prohlášení lze nalézt zde (zatím se jedná o neaktualizovanou verzi prohlášení ze dne 21. 04): reg-com_toxic_20220421_sum.pdf (europa.eu)
Arsen
Podle úřadu EFSA a jeho studie týkající se chronické dietární expozice anorganickému arsenu v potravinách a v pitné vodě jsou hlavními přispěvateli k dietární expozici následující komodity – rýže a produkty obsahující rýži, obilná zrna a výrobky z nich neobsahující rýži, pitná voda, zelenina (pro dospělé), ryby (pro dospělé), ovocné a zeleninové šťávy (některé skupiny dětí a dospívající), některé rýžové nápoje. V souvislosti s možným rizikem, které plyne z dietární expozice arsenu pro některé skupiny obyvatel, je vhodné stanovit nové maximální limity (ML) pro relevantní kategorie potravin a tam, kde je to možné, tak stávající ML snížit. Na základě dostupných informací a diskuze se členské státy a Evropská komise dohodly k ustanovení nových ML pro anorganický a celkový arsen v relevantních komoditách.
Aktuální návrh:
Potraviny |
Návrh maximálních limitů pro anorganický arsen (mg/kg čerstvé hmotnosti) |
Anorganický arsen |
|
Předpařená rýže a loupaná rýže |
0,25 |
Nepředpařená omletá rýže (leštěná nebo bílá rýže) |
0,15 |
Rýžové vafle, rýžové oplatky, rýžové krekry, rýžové koláčky, rýžové vločky a pražené snídaňové rýže (popped breakfast rice) |
0,30 |
Rýžová mouka |
0,25 |
Rýžové nápoje |
0,03 |
Rýže určená pro výrobu potravin pro kojence a malé děti |
0,10 |
Počáteční a pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro zvláštní léčebné účely určené pro kojence a malé děti a výživa pro malé děti
|
0,02 |
Potraviny pro děti (baby foods) |
0,02 |
Maso ryb: anchovy (Engraulis species), eel (Anguilla species), halibut (Hipoglossus species), mackerel (Scomber species), plaice (Pleuronectes species), shad (Alosa species), sprat (Sprattus sprattus), shark (all species) |
0,08 |
Maso ryb jiných než výše uvedených druhů |
0,02 |
Korýši Maximální limit se vztahuje na jedlé části korýšů (svalovina z koncových částí, bílá svalovina z cephalothoraxu a z břicha, kde je to relevantní) |
0,07 |
Mlži jiní než jak je zmíněno níže |
0,09 |
Mušle (clams) (druhy Myidae, Cardiidae, Veneridae a Arcidae) a slávka severní (horse musel) (Modiolus modiolus) |
0,35 |
Ovocné šťávy, koncentrované ovocné šťávy po rekonstituci a ovocné nektary |
0,02 |
Celkový arsen |
|
Sůl |
0,50 |
Nikl v potravinách
Otevřela se diskuze nad stanovením maximálních limitů (ML) pro nikl v relevantních potravinách, které zásadně přispívají v rámci dietární expozice. Navrhuje se začít s návrhem ML pro potraviny určené kojencům a malým dětem.
Některá další témata aktuálně diskutovaná na půdě Evropské komise:
- Návrh prováděcího nařízení Komise, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýz pro kontrolu mykotoxinů v potravinách, zrušující nařízení č. 401/2006. Nové nařízení bude aktualizovat nařízení 401/2006 zejména o následující body:
- Zajištění souladu s ustanoveními článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004, kdy by měl provozovatel potravinářského podniku při odběru vzorků ke kontrole hladin mykotoxinů zajistit stejnou úroveň reprezentativnosti jako je tomu u postupů odběru vzorků v rámci úřední kontroly. V určitých případech navíc nejsou analytické výsledky spolehlivé, jestliže výkonnostní kritéria stanovená v nař. 401/2006 nejsou použita laboratořemi provádějící analýzu vzorků odebraných provozovateli potravinářských podniků v rámci článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004. Je proto vhodné povinně stanovit, aby výkonnostní kritéria byla použita i pro analýzu těchto vzorků;
- Aktualizace metody vzorkování pro doplňky stravy a stanovení metody vzorkování pro sušené byliny, bylinné čaje sušené a čaje (sušené);
- Aktualizace analytických výkonnostních kritérií pro mykotoxiny;
- Poskytnutí metody analýzy pro stanovení obsahu námelových sklerocií v obilovinách.
- Návrh prováděcího nařízení Komise (EU), kterým se stanoví metody vzorkování a analýzy pro úřední kontrolu hladin rostlinných toxinů v potravinách a kterým se ruší nařízení (EU) 2015/705 – jsou navrženy vzorkovací postupy a analytická výkonnostní kritéria metod analýzy pro stanovení obsahu přírodních toxinů (nejen pro kyselinu erukovou, ale také např. pro pyrrolizidinové, opiové, tropanové, námelové alkaloidy) v potravinách. Nové nařízení také zajistí soulad s ustanoveními článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004, kdy by měl provozovatel potravinářského podniku při odběru vzorků ke kontrole hladin rostlinných toxinů zajistit stejnou úroveň reprezentativnosti jako je tomu u postupů odběru vzorků v rámci úřední kontroly. Navíc v určitých případech by nemusely být analytické výsledky spolehlivé, jestliže výkonnostní kritéria stanovená v tomto připravovaném nařízení nebudou použita laboratořemi provádějící analýzu vzorků odebraných provozovateli potravinářských podniků v rámci článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004. Je proto vhodné povinně stanovit, aby výkonnostní kritéria byla použita i pro analýzu těchto vzorků.
- Návrh nařízení k přepracování nařízení č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách – jde o nové nařízení Komise, které nahradí dosavadní nařízení 1881/2006. Nové nařízení bude komplexnější, jelikož bude ke každé regulované kontaminující látce obsahovat relevantní text vysvětlující, proč je daný kontaminant právně regulován. Nové nařízení také zpřehlední to stávající (nař. 1881/2006), zejména co se týče zobrazení poznámek souvisejících s aplikací konkrétních hodnot ML uvedených v příloze nařízení č. 1881/2006. Nové nařízení bude lépe čitelné.
Příloha:
Aktualizace diskutovaných témat jsou zveřejňovány na webových stránkách bezpecnostpotravin.cz:
https://bezpecnostpotravin.cz/kategorie/monitoring-cizorodych-latek.aspx